Du kan spare op til 20 procent brændstof: Sådan undgår du udbredt fejl med et snuptag

Emil Martesen

3 timer siden

|

03/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du kan spare op til 20 procent brændstof.

Dagens topnyheder

Står efterårsferien på storbyferie i Budapest eller vandreture i Harzen?

Christian Jensen Fra Bridgestone har samlet sine bedste tips til en billigere og mere grøn kør-selv-ferie.

Det handler om dine dæk, din fart og om, hvordan du pakker bilen – og der er penge at spare. Det er værd at nævne, at de gode tips og tricks også kan bruges i hverdagen.

Det skriver Bridgestone i en pressemeddelelse.

Pak kun det, du faktisk skal bruge

Måske det allersværeste råd at følge… Men et råd, der faktisk gør en forskel for både komfort og økonomi.

En overlæsset bil er hverken behagelig at sidde eller at køre i – og samtidig gør overlæsset bilferien til en dyr fornøjelse. Ekstra vægt betyder nemlig ekstra brændstof- eller energiforbrug.

Derfor skal du også overveje, om tagboksen er nødvendig til denne tur.

Ud over vægten, så skaber tagboksen ekstra vindmodstand, så motoren må arbejde hårdere. Og beregninger fra Trafik- og Byggestyrelsen viser, at en tagboks kan øge brændstofforbruget med helt op til 15 %.

Halvflade dæk koster ekstra benzin eller el

Tjek dæktrykket hjemmefra. Det er nemlig dyrt at køre med for lavt dæktryk, forklarer Christian Jensen:

"Ifølge Trafik- og Byggestyrelsen stiger forbruget af brændstof/el med 5-10 %, hvis der mangler 20 % luft i dækkene. Find det optimale dæktryk i bilens instruktionsbog, i dørstolpen eller på benzindækslet – og husk, at hvis bilen er tungt pakket, skal dæktrykket være lidt højere end ellers."

"Undersøg også rullemodstanden på dine dæk og prioritér dæk med lav rullemodstand. Kører du elbil, kan det korrekte dæktryk og kvalitetsdæk med lav rullemodstand gøre en kæmpe forskel for din rækkevidde," understreger Christian Jensen og fortsætter:

"Halvflade dæk har også stor betydning for sikkerheden, både for bilens styreegenskaber, stabilitet og bremseevne, så der er mange gode grunde til at få styr på dine dæk."

Kør langsommere og spar brændstof

Hvis du kører 110 km/t i stedet for 130 km/t, sparer du 20 % brændstof. Hold øje med trafikken, så du kører med en konstant hastighed og undgår unødige opbremsninger og accelerationer. Det koster at speede op og ned hele tiden.

Kører du i brændstofbil, så lad gearet bremse for dig. Og brug gearskifteindikatoren i bilen eller hold øje med omdrejningstælleren – kører du i for lavt gear, kan det koste dig op mod 20 % ekstra brændstof.

Skift til højeste gear så hurtigt som muligt. Holder du i kø eller ved et kryds, så stop motoren.

Selv et halvt eller helt minuts tomgang kan mærkes på brændstofforbruget. Mange nye biler har stop/start-funktion, som gør det nemt for dig.

Pas på farten og dækkene, når du kører elbil

I elbilen skal du være opmærksom på, at motoren har 100 procent moment, så snart du trykker på speederen. Reaktionstiden kort, og elmotorens fulde kraft vil være til rådighed med det samme.

"Det slider ekstremt på dækkene, hvis du hakker speederen i bund hver gang på en tung elbil," formaner Christian Jensen.

Han oplever, at mange undrer sig over, at deres dæk slides på en helt anden måde i en elbil end i en traditionel brændstofbil, men det skyldes en tungere bil, de mange hestekræfter og 100 % moment.

På samme måde bremser en elbil i det øjeblik, du slipper speederen. Den regenererer, dvs. den fører strøm tilbage til batteriet. Hvor meget den bremser, afhænger af din indstilling af regenerering i bilen.

Elbilen trækker jævnt, fordi den kører som en bil med automatgear. Det giver en mere behagelig kørsel fx i travl stop-and-go-trafik i byen eller i en motorvejskø – men kan måske også gøre dig lidt mere uopmærksom på den aktuelle hastighed.

Følger du dækekspertens gode råd, kan du komme billigere og grønnere frem til feriedestinationen. Rådene er også valide til hverdag, hvis du ønsker at minimere dit aftryk på klima, miljø og pengepung.