Selv om vinterkulden bider, er det ikke kun frosten, der sætter sine spor. De lange vintermåneder er ofte mere præget af sygdomme.
Luftvejsinfektionerne spreder sig hurtigt, og Statens Serum Institut melder for første gang i vintersæsonen om over 3000 nye smittetilfælde på én uge.
Det er især influenzasmitten, der har fået fart på siden nytår, og den er nu hoveddrivkraften bag den markante stigning.
Det skriver BT ifølge SSI
De seneste tal afslører en tydelig tendens: flere end 3000 danskere er i den forgangne uge blevet diagnosticeret med enten covid-19, influenza, RS-virus eller mycoplasma.
Samtidig er antallet af indlæggelser med luftvejsinfektioner nået et foreløbigt højdepunkt. Alligevel er der ikke grund til panik, lyder det fra Statens Serum Institut.
Overlæge og sektionsleder Bolette Søborg forklarer, at situationen er forventelig for årstiden.
"Der er mange smittede og syge derude med influenza lige nu, men det er ikke nogen specielt hård sæson. Det cirkulerer på det niveau, man også så før pandemien," siger hun.
Influenzasæsonen har ikke toppet
Selv om influenzasæsonen endnu ikke har toppet, giver den høje vaccinationsdækning blandt ældre en vis ro.
Omkring 75 procent af personer over 65 år har valgt at få influenzavaccine, hvilket mindsker risikoen for alvorlige forløb. Søborg understreger dog, at sygdommen ikke skal tages let:
"Man får det ofte rigtigt skidt og risikerer at måtte ligge under dynen i op mod en uge."
Forude venter vinterferien, en periode, der kan ændre smittemønstrene. Selvom færre daglige kontakter normalt dæmper smitten, kan nye sociale sammenkomster trække i modsat retning.
Samtidig ses et markant fald i mycoplasma-smitte, som før jul skabte bekymring, men nu kun konstateres i begrænset omfang. Influenzaen holder dog sit tag lidt endnu, og smitten ventes først at falde i løbet af marts.