Lurpak er en fast del af danskernes måltider – fra morgenbordets lune rundstykker til aftensmaden og ikke mindst til højtiderne, hvor smøret fylder både køleskabe og frysere, når der er tilbud.
For de fleste har Lurpak i årevis været synonym med kvalitet og den rene smag af dansk smør, men nu har nye afsløringer på sociale medier vakt opsigt omkring emballagen.
Symbolerne på pakken har vist sig at gemme på en langt ældre historie, end nogen havde forestillet sig.
Det skriver Express.
På emballagen er der fire små figurer, som ved første øjekast kan ligne noget så simpelt som brusehoveder.
Men bag designet gemmer sig et stykke dansk kulturhistorie. Figurerne viser nemlig 'lurhorn' – et blæseinstrument fra bronzealderen, som i dag stadig står som et ikon på dansk kultur og håndværk.
Historien om symbolerne har skabt forbløffelse blandt brugerne på Reddit, hvor én skriver:
"Jeg troede, det lignede mærkelige bruserhoveder", indrømmede brugeren u/another_online_idiot på Reddit, mens andre fandt forklaringen 'forbløffende' og passende til Lurpak-brandets danske oprindelse.
Brugt det som kvalitetsmærke
Lurpak blev registreret under navnet 'Lurmark' tilbage i 1901, har brugt lurhornene som sit kvalitetsmærke i over et århundrede.
Ifølge producenten garanterer Lurmark-mærket en høj standard, og allerede fra 1911 blev der indført blindsmagninger for at sikre, at kun det bedste danske smør får lov til at bære dette symbol:
"Vi har gennemført løbende blindsmagninger og prøver for at sikre, at kun de bedste danske mejerier, der producerer det bedste smør, kan bruge Lurmark", lyder det fra Lurpak.