6 fødevarer, der kan hjælpe dig med at spise mindre - helt uden besvær

Nicolai Busekist

15 timer siden

|

05/03/2025
Mad og drikke
Foto: Steve Johnson / Unsplash
Foto: Steve Johnson / Unsplash
Ønsker du at tabe dig, vil det sandsynligvis kræve, at du begynder at spise mindre.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Har du hørt den om Ozempic? Det har vi vist alle, da det har taget verden med storm de seneste år. Det er dog værd at slå fast, at det sagtens kan lade sig gøre at tabe sig uden brug af Ozempic.

Ifølge eksperter behøver du derfor heller ikke at betale for de dyre injektioner for at tabe dig - der findes nemlig en måde at vinde over en fødevarekultur, der synes skabt til at modarbejde dem, der kæmper med at kontrollere deres appetit.

I en verden af forarbejdede fødevarer siger ernæringsekspert Mark Hewett fra Gains Nutrition, at der er en nem måde at tage kontrollen tilbage - og det handler ikke om at tælle kalorier eller løbe sig halvt ihjel i fitnesscentret, skriver det amerikanske medie New York Post.

Ifølge Hewett er det afgørende at forstå, hvad der driver sult, hvis man vil træffe bedre valg. Mange fokuserer udelukkende på viljestyrke og overser vigtige faktorer som fødevarers glykæmiske indeks (GI).

Dette tal, som du let kan slå op for enhver fødevare, fortæller dig, hvordan den påvirker dit blodsukker - og hvor hurtigt dine såkaldte 'cravings' vender tilbage efter et måltid.

Hewett forklarer, at prioritering af fødevarer med lavt GI kan være den hurtigste og nemmeste måde at lære at kontrollere sin appetit naturligt, hvilket er vitalt, hvis man har et ønske om at tabe sig.

"De fleste fokuserer på kalorier, men forskning viser, at den måde fødevarer påvirker blodsukkeret på, kan være lige så vigtig for at styre sult," siger han.

"Fødevarer med et lavt glykæmisk indeks (55 eller derunder) fordøjes og absorberes langsommere, hvilket giver en mere jævn ændring i blodsukkeret i stedet for kraftige udsving. Det hjælper med at regulere appetitten, holde dig mæt længere og reducere cravings naturligt."

Klar til at teste videnskaben? Her er seks fødevarer med lavt GI, som du kan inkludere i din kost, hvis dit mål er at tabe dig.

1. Avocado

"Med et glykæmisk indeks på kun 5 fordøjes avocadoer ekstremt langsomt og giver en stabil energiforsyning uden at udløse de blodsukkerstigninger, der ofte fører til cravings," fortæller Hewett ifølge New York Post.

"Kombinationen af fiber og sunde fedtstoffer holder appetithormonerne i skak og gør dem til en af de mest effektive fødevarer til naturlig appetitkontrol."

2. Asparges

"Med et glykæmisk indeks på 15 er asparges et fremragende valg til appetitkontrol. Dens høje fiberindhold forsinker fordøjelsen og tilføjer volumen til måltider, så du føler dig mæt uden at indtage for mange kalorier," siger han.

"Asparges understøtter også tarmens sundhed, hvilket spiller en vigtig rolle i regulering af sult," afslutter eksperten.

3. Mandler

"Med et glykæmisk indeks på 15 giver mandler en kraftfuld kombination af protein, fiber og sunde fedtstoffer," lyder det fra eksperten.

"I modsætning til kulhydratrige snacks, der forårsager sukkerstigninger og -fald, fordøjes mandler langsomt, hvilket giver en stabil energiforsyning og forhindrer pludselige cravings. Deres næringsprofil hjælper også med at regulere appetithormonerne ghrelin og leptin, som styrer sult og mæthed."

4. Sort oliven

"Med et glykæmisk indeks på 15 indeholder sorte oliven en unik blanding af monoumættede fedtstoffer og polyfenoler, der understøtter appetitregulering," fortæller Hewett.

"Disse sunde fedtstoffer forsinker fordøjelsen, så du forbliver mæt længere. Polyfenolerne i oliven er også blevet forbundet med reduceret inflammation, hvilket modvirker uregelmæssige sulthormoner."

5. Chili

"Med et glykæmisk indeks på 15 indeholder chilipeber capsaicin. Capsaicin har vist sig at kunne booste stofskiftet en smule samtidig med, at det undertrykker appetitten, hvilket gør det til et kraftfuldt værktøj til naturlig vægtkontrol," siger Hewett.

"At spise stærk mad kan generelt føre til et lavere kalorieindtag i løbet af dagen uden bevidst anstrengelse."

6. Ingefær

“Med et glykæmisk indeks på 15 er ingefær kendt for sine fordøjelsesfremmende og appetitregulerende egenskaber," forklarer Hewett.

"Det hjælper med at kontrollere sult ved at øge termogenesen (kalorieforbrænding) og forbedre insulinfølsomheden, hvilket forhindrer de blodsukkerfald efter måltider, der udløser cravings."