Smid ikke dit bønnevand ud: Det er guld værd i køkkenet

Kamille Isaksen

2 timer siden

|

06/02/2025
Mad og drikke
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Derfor bør du aldrig smide dit bønnevand ud.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Du har sikkert gjort det utallige gange.

Hældt væsken fra dåsen med kikærter eller hvide bønner direkte i vasken uden at skænke det en tanke.

Men det, du smider ud, er faktisk en genial ingrediens i køkkenet.

Det lyder måske skørt, men kogevandet fra bælgfrugter har fået sit helt eget navn: Aquafaba.

Og det er ikke bare en smart betegnelse – det er en gamechanger i køkkenet.

Aquafaba er det smarte navn for kogevandet fra kikærter og bønner, og det er særligt populært i vegansk madlavning.

Når bønnerne koger, frigiver de proteiner, stivelse og plantebaserede næringsstoffer i vandet, hvilket giver det en overraskende god evne til at binde og skumme – lidt ligesom æggehvider.

Sådan skriver Utopia.

Der er dog én vigtig regel, som du skal huske på, hvis du har tænkt dig at afprøve det i køkkenet.

Hvis du koger grønne bønner, skal du ikke gemme vandet, da det kan indeholde giftstoffer.

Brug kun kogevandet fra hvide bønner, kikærter, røde eller sorte bønner, og aldrig iblødsætningsvandet.

Sådan kan du bruge bønnevand i køkkenet

Her er nogle måder, du kan bruge det på:

  • Marengs – Pisk aquafaba med sukker, og så har du en lækker vegansk marengs til kager og desserter.

  • Macarons – Skift æggehvider ud med bønnevand og lav dine egne luftige småkager.

  • Mousse au chocolat – Rødt eller sort bønnevand fungerer genialt i en chokolademousse, mens hvide bønner kan bruges til en lys variant.

Aquafaba fungerer også som en naturlig emulgator, hvilket betyder, at det kan hjælpe med at blande ingredienser, der normalt ikke gider arbejde sammen – fx i vegansk mayonnaise eller dressinger.

Så næste gang du åbner en dåse kikærter, så tænk dig om en ekstra gang, inden du lader væsken forsvinde i afløbet.