Et par hævede fødder efter en lang dag på benene er som regel ikke noget at bekymre sig om. Men hvad nu, hvis hævelsen nægter at forsvinde? Det kan i værste fald være kroppens måde at råbe om hjælp på.
Eksperter fra Harvard Medical School peger på, at vedvarende hævelse i fødder og ankler – også kaldet ødem – kan være tegn på alvorlige helbredsproblemer som hjertesvigt, blodpropper, leversygdom eller nyreproblemer.
Når kroppen siger stop
Vi kender alle følelsen efter en dag med lidt for mange timer stående på gulvet eller travende rundt i byen. Fødderne hæver op, men det plejer at gå væk, så snart man får smidt sig i sofaen og løftet benene.
Men hævelse, der ikke giver sig, kan være farlig. "Når du er meget på fødderne, trækker tyngdekraften blod ind i dine bens vener, og noget af vandet i blodet trænger ind i vævene i dine ben og fødder, hvilket får dem til at svulme op," forklarer eksperterne fra Harvard.
Hvis hævelsen er ny og kun rammer det ene ben, kan det være et rødt flag for en blodprop, og så bør du reagere hurtigt.
Dyb venetrombose
Dyb venetrombose, også kendt som DVT, sker, når en blodprop dannes i en vene – typisk i benet. Proppen kan blokere blodets vej tilbage til hjertet, hvilket fører til hævelse og smerte. I værste fald kan den løsne sig og skabe alvorlige komplikationer som lungeemboli eller hjerteanfald. Harvard advarer om, at ny hævelse i det ene ben altid kræver et besøg hos lægen.
Hjertesvigt og væskeophobning
Når hjertet ikke længere pumper effektivt, ophobes blodet i benene. Det kan føre til væskeudtræk i fødder og underben, hvilket skaber en vedvarende hævelse. Typisk ledsages hjertesvigt af symptomer som træthed, åndenød og vægtøgning.
Leversygdom og proteinmangel
Problemer med leveren kan føre til lave niveauer af et protein kaldet albumin, hvilket resulterer i væskeophobning ikke kun i fødderne, men også i hænder og ansigt.
Nyresygdom
Nyrernes opgave er at regulere væskebalancen i kroppen. Men hvis de svigter, kan væsken blive fanget i vævene og føre til hævede fødder. Hvis du også oplever træthed, koncentrationsbesvær og hyppige vandladninger, bør du få det undersøgt.
Er du bekymret for hævede fødder, så hold øje med symptomerne og konsulter en læge, hvis hævelsen ikke aftager. Det kan være kroppens måde at signalere, at noget er galt – og det er altid bedre at tage varslerne alvorligt.