At spise for mange ultraforarbejdede fødevarer kan påvirke ansigtsformen, kæbeudviklingen, vejrtrækningsvaner, tandhygiejne og den generelle sundhed i munden, lyder det fra tandlæger.
Ultraforarbejdede fødevarer (UPF) er en kategori, der omfatter fødevarer fremstillet på fabrikker med syntetiske tilsætningsstoffer og industrielle processer, som ikke er tilgængelige for almindelige hjemmekokke - såsom ekstrudering eller konserveringsmidler.
Disse fødevarer er designet til at være særligt velsmagende og aktiverer hjernens belønningssystem uden den store indsats. De har ofte et lavt indhold af essentielle næringsstoffer, men er rige på salt, fedt og sukker og har en blød konsistens, der gør dem nemme at spise.
Ultraforarbejdede fødevarer kræver mindre tygning
En kost med mange ultraforarbejdede fødevarer kan ændre ansigtsformen ved at hæmme kæbens udvikling, fordi den kræver mindre tygning, forklarede Dr. Smita Mehra, der er tandlæge ved The Neem Tree Dental Practices i London, til Newsweek.
"Ultraforarbejdede fødevarer er ofte bløde og kræver minimal tygning sammenlignet med fødevarer som frugt, grøntsager, kød og fuldkorn. Tygning er en vigtig faktor for at stimulere kæbevækst og justering - især i kritiske perioder af et barns udvikling," sagde Mehra.
Dr. Ben Miraglia, der er både tandlæge og medicinsk chef ved Toothpillow i New York, bakkede op om dette.
"Bløde fødevarer fører til svagere muskler, og svage muskler kan ikke udvikle kæbebenene korrekt. Underudviklede kæber, tænder, der vokser for tæt sammen, og mindre luftveje skyldes primært en kost med blødere mad," lød det fra ham.
Dr. Royce Lai fra King Village Dental i Ontario, stemte også i. Derfor ser det ud til, at der er store konsekvenser forbundet med at spise for meget at dette mad.
"Tygning stimulerer spytproduktionen, som forhindrer huller i tænderne. Det styrker også kæbemusklerne og fremmer knoglevækst under tandkødet, hvilket resulterer i stærke og sunde tænder," sagde han.
Ultraforarbejdede fødevarer kan fremme skadelige bakterier
Det er dog ikke kun mangel på tygning, der er problemet. Dr. Kemia Zeinali, praktiserende tandlæge og grundlægger af Dreamhouse Dental i Los Angeles, fortalte Newsweek mere om dette.
"Ultraforarbejdede fødevarer indeholder ofte høje niveauer af sukker og raffinerede kulhydrater, som fodrer skadelige bakterier i munden og øger risikoen for huller i tænderne og tandkødsbetændelse," sagde Zeinali
"En ultraforarbejdet kost kan mangle vigtige næringsstoffer som D-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, fosfor og calcium, der alle er nødvendige for sunde tænder, væv og immunsystemets evne til at bekæmpe infektioner," lød det også fra ernæringsekspert Shelley Balls fra Consumer Health Digest.
Hvad er risikoen for tænderne?
Mehra forklarede, at en underudviklet kæbe kan reducere luftvejenes størrelse, fremme mundånding og forstyrre søvnen. En svag kæbe kan også føre til præferencer for blød mad og en restriktiv diæt eller endda resultere i dårlig taleudvikling.
Nogle børn kan dermed have brug for tandregulering som bøjler eller udvikle huller i tænderne og tandkødsproblemer.
Hvad kan forældre gøre?
Eksperterne anbefaler at inkludere fiberrige fødevarer som friske frugter og grøntsager i børns kost for at beskytte deres generelle sundhed i munden.
"Børn og voksne har brug for grove og fiberrige frugter og grøntsager. De indeholder ikke kun vitaminer og fibre, men hjælper også med at skrubbe tænderne. Gulerødder, broccoli og æbler er gode til at reducere plak og tandsten, da de forsigtigt gnider mod tænderne og fjerner dem," sagde Lai.
"At tygge grøntsager, kødstykker og fuldkorn som havre kan hjælpe børn med at udvikle deres kæbe og ansigtsmuskler korrekt," blev det også tilføjet af Balls.
Mehra anbefalede, at forældre tilføjer faste frugter og sprøde grøntsager til børns kost og opfordrer dem til at tygge grundigt, når de spiser.