Vil du undgå demens? Så skal du stoppe med at drikke alkohol i denne alder

Kamille Isaksen

47 uger siden

|

26/02/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et nyt studie viser, at der er mindre risiko for demens, hvis man stopper med at drikke alkohol i en vis alder.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det, at drikke alkohol, er efterhånden gået hen og blevet en normal del af det sociale liv for mange mennesker. Selvom det ofte er med til at skabe en god stemning, så er de fleste dog også klar over, at alkohol også har nogle medvirkninger. Forskning viser en signifikant sammenhæng mellem alkoholforbrug og en øget risiko for demens.

Eksperterne peger på en bestemt alder, hvor det at stoppe med at drikke alkohol kan sænke denne risiko markant.

Demens kan påvirkes af genetik, livsstil og visse helbredstilstande. At drikke alkohol kan også spille en rolle i at øge risikoen for at udvikle demens.

Vigtige resultater

En undersøgelse, som blev foretaget af University College London og det svenske alkoholinstitut, viste, at personer, der holdt op med at drikke før eller ved 50-årsalderen, havde en markant lavere risiko for demens - faktisk 50 % lavere end dem, der fortsatte med at drikke.

Denne forskning fulgte over 12.000 mennesker og understregede de betydelige fordele ved at holde op med at drikke alkohol tidligt.

Læger anbefaler nu, at man stopper sit alkoholforbrug som 50-årig for at reducere risikoen for demens betydeligt.

Selvom moderat alkoholforbrug ofte fremhæves for visse sundhedsmæssige fordele, som f.eks. forebyggelse af hjertesygdomme, kræver risikoen for at udvikle demens en revurdering af alkoholforbruget.

Alkoholens effekt på hjernen

Alkohol kan skade nerveceller og forstyrre hjernens kemiske balance, hvilket potentielt kan mindske de kognitive evner over tid.

Man ved ikke helt, hvordan alkohol fremskynder demens, men man mener, at langvarig udsættelse for alkohol kan forårsage irreversible ændringer i hjernens struktur, hvilket kan føre til demens.

Forståelse af demens

Demens indebærer et fald i den kognitive funktion, som påvirker dagligdagen. Det er en progressiv hjernesygdom, der påvirker hukommelse, tænkning, sprog og sociale færdigheder.

Demens er mere end blot et aldringsproblem, det påvirker i høj grad den enkeltes og familiens liv, og det understreger vigtigheden af livsstilsvalg for at mindske risikoen.

Demenssymptomer:

Hukommelsestab: Udfordringer med korttidshukommelsen, såsom at glemme nylige måltider eller aktiviteter, er ofte tegn på demens.

Problemer med orientering: Mennesker med demens kan føle sig desorienterede og have problemer med tid, sted og selvidentifikation.

Sproglige vanskeligheder: Demens kan hindre taleforståelse og -udtryk, hvilket gør kommunikation udfordrende.

Adfærds- og humørsvingninger: Humørsvingninger, irritabilitet og adfærdsændringer er almindelige og påvirker både patienter og deres plejere.

Forringelse af daglige funktioner: Demens påvirker rutineopgaver, fra påklædning og spisning til brug af almindelige husholdningsartikler.

Ved at forstå disse tegn og overveje livsstilsændringer, som f.eks. at holde op med at drikke alkohol, når man er 50 år, kan man tage proaktive skridt til at minimere risikoen for at udvikle demens.