Læger advarer: Her er de 3 værste drikkevarer som kan øge risikoen for Alzheimers

Laurids Gjelstrup

2 timer siden

|

03/02/2025
Her er de 3 værste drikkevarer som kan øge risikoen for Alzheimers.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Alzheimers sygdom er en af de mest udbredte former for demens og rammer millioner verden over.

Mens genetiske faktorer spiller en væsentlig rolle, peger ny forskning på, at også livsstilsvalg kan have stor betydning for risikoen.

Ifølge Dr. Sarabh Sethi, gastroenterolog i Californien, er der særligt tre drikkevarer, som kan øge risikoen for at udvikle sygdommen.

Diætsodavand

Diætsodavand fremstår ofte som et sundere alternativ til almindelig sodavand, men kan ifølge Sethi være skadeligt for hjernens sundhed.

Problemet ligger i de kunstige sødestoffer som aspartam, der kan forstyrre tarmens mikroflora. Da tarmens sundhed er tæt forbundet med hjernens funktion, kan disse ændringer påvirke kognitive evner negativt.

Faktisk viser forskning, at indtag af kunstigt sødede drikkevarer kan øge risikoen for demens med op til 2,9 gange.

Alkohol

Alkohol er en velkendt risikofaktor, ikke kun for leveren og hjertet, men også for hjernen. Alkohol kan skade tarmens mikroflora, forringe søvnkvaliteten og dermed forringe hjernens evne til at regenerere.

”Mennesker, der sover mindre end fem timer pr. nat, har dobbelt så høj risiko for at udvikle demens,” advarer Sethi. Søvn spiller en afgørende rolle i at rense hjernen for skadelige proteiner, der forbindes med Alzheimers.

Sportsdrikke

Sportsdrikke kan virke som et uskyldigt valg, men deres høje sukkerindhold og mangel på fibre kan føre til forhøjet blodsukker og insulinresistens.

Begge dele er faktorer, der øger risikoen for kronisk inflammation – en kendt risikofaktor for demenssygdomme.

Som Dr. Sethi understreger, handler det om at træffe bevidste valg i hverdagen.

At tænke over, hvad man drikker, kan være et skridt i retning af at beskytte hjernens sundhed og forebygge Alzheimers sygdom på lang sigt.

Det skriver Sanook