Diskussionen har bølget i årevis, men nye undersøgelser peger på, at morgenmaden stadig spiller en større rolle, end mange måske tror.
Morgenmaden gør en forskel
Et systematisk review fra 2021 viser, at folk, der spiser morgenmad hver dag, har en lavere risiko for sygdomme som hjertesygdomme, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk og fedme.
Det skriver Focus-News.
Morgenmadsvaner ser altså ud til at hænge tæt sammen med kroppens generelle sundhedstilstand.
En analyse baseret på data fra op til 30.000 nordamerikanere peger på en anden vigtig pointe.
Personer, der springer morgenmaden over, oplever oftere mangel på essentielle næringsstoffer som calcium, jern, folat og flere B-vitaminer samt vitamin A.
Det er næringsstoffer, som kroppen har brug for hver dag for at fungere optimalt.
Samtidig viste en mindre undersøgelse fra 2017, at det at springe morgenmaden over kan forstyrre døgnrytmen markant.
Studiet omfattede både raske personer og mennesker med type 2-diabetes. I begge grupper blev blodsukkeret unormalt højt efter dagens første måltid, hvis de havde sprunget morgenmaden over.
Forskerne bag undersøgelsen understreger, at morgenmad spiller en vigtig rolle i at stabilisere kroppens indre ur.
Det handler om at vælge rigtigt
Selvom nogle eksperter i dag mener, at morgenmad ikke nødvendigvis er dagens vigtigste måltid, ændrer det ikke på, at det stadig er en vigtig brik i en sund kost.
En nærende morgenmad kan være enkel og varieret.
Æg, havregryn, bær, fuldkornsbrød, nødder og chiafrø er alle gode valg, der hjælper med at give kroppen den bedste start på dagen.
Så selvom debatten fortsætter, tyder meget på, at en velvalgt morgenmad kan være et lille skridt, der gør en stor forskel for både sundhed og energiniveau.