Forskere afslører: Denne superfood til morgenmad kan give en 'mental fordel'

Nicolai Busekist

3 timer siden

|

15/03/2025
Sundhed
Foto: WS-Studio/Shutterstock
Foto: WS-Studio/Shutterstock
En gruppe forskere har afsløret, at det at spise denne superfood til morgenmad kan give en 'mental fordel'.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mange vælger at snuppe en kop kaffe for at kickstarte morgenen, mens andre sværger til meditation eller et koldt brusebad. Men hvad nu hvis hemmeligheden bag bedre hjernestyrke ligger i, hvad du drysser på din morgenmad?

En ny undersøgelse fra University of Reading i Storbritannien antyder, at en simpel ændring i forhold til din morgenmad - at tilsætte valnødder - kan give unge voksne et kognitivt boost, der varer hele dagen.

Forskningen afslørede, at indtagelse af 50 gram valnødder (svarende til en god håndfuld) blandet i müsli og yoghurt førte til hurtigere reaktionstider og bedre hukommelsesmæssig præstation senere på dagen sammenlignet med en kaloriemæssigt tilsvarende morgenmad uden nødder.

"Dette studie styrker argumentet for valnødder som hjerneføde. En håndfuld valnødder til morgenmad kan give unge voksne en mental fordel, når de har brug for at yde deres bedste," sagde professor Claire Williams, neurolog og forfatter til studiet, i en pressemeddelelse ifølge Newsweek.

"Det er særligt spændende, at en så enkel kostændring kan gøre en målbar forskel i den kognitive præstation."

Undersøgelsen fulgte 32 raske unge voksne i alderen 18 til 30 år. De spiste to forskellige morgenmåltider: et med valnødder og et uden. I løbet af de næste seks timer blev der givet tre kognitive tests til hver deltager, samtidig med at deres hjerneaktivitet blev overvåget.

Forskerne fandt ud af, at de deltagere, der spiste valnødder, havde hurtigere reaktionstider hele dagen samt bedre hukommelsesmæssige præstationer sidst på testperioden end dem, der ikke fik nødder i deres morgenmad.

Forskerne bemærkede dog, at denne fordel først blev tydelig senere på dagen efter indtagelse af et morgenmåltid med nødder.

"Hukommelseseffekterne var blandede. Dårligere hukommelsespræstation blev observeret to timer efter måltidet sammenlignet med kontrolgruppen (muligvis på grund af humør- eller motivationsproblemer efter indtagelse af et stort nøddebaseret morgenmåltid, som nogle deltagere ikke brød sig om)," skrev forskerne i deres rapport.

Optagelser af hjerneaktiviteten antydede, at valnødder kan hjælpe hjernen med at fungere mere effektivt under krævende mentale opgaver. Blodanalyser viste også positive ændringer i glukose- og fedtsyreniveauer, som kan bidrage til forbedret kognitiv præstation.

Forskerne fra University of Reading mener, at de gavnlige effekter kan være relateret til de næringsstoffer, der findes i valnødder, herunder omega-3 fedtsyren alfa-linolensyre, protein og polyfenoler.

Selvom resultaterne er lovende, har forskerne dog også understreget, at yderligere studier er nødvendige for fuldt ud at forstå, hvordan valnødder forbedrer hjernefunktionen.

Undersøgelsen blev finansieret af California Walnut Commission, men finansiørerne spillede ingen rolle i selve undersøgelsens gennemførelse eller fortolkningen af resultaterne.

Andre fordele ved nødder

Studiet bygger videre på tidligere forskning, der fremhæver nøddernes sundhedsmæssige fordele. For eksempel viste en tidligere undersøgelse fra Harvard, at personer med type 2-diabetes, der spiste mere end fem portioner nødder om ugen, reducerede deres risiko for hjertesygdomme med op til 17 procent.

En undersøgelse fra 2010, der blev offentliggjort i tidsskriftet Nutrients, viste også, at øget indtag af nødder kan sænke risikoen for hjertesygdomme og galdesten hos både mænd og kvinder. Dette kan skyldes nøddernes evne, herunder især valnødder, til at reducere inflammation, når de indgår i kosten.

Inflammation menes at være en væsentlig faktor i forebyggelsen af ophobning af kolesterol, men også i andre sygdomme som autoimmune lidelser, Alzheimers og endda angst og depression.