Alle troede de vidste det: Men Københavns historie gemmer på en utrolig hemmelighed

Marcus Dam

5 uger siden

|

09/03/2025
Videnskab
gGeN000 / Shutterstock
gGeN000 / Shutterstock
Ny forskning udfordrer en af de mest grundlæggende fortællinger om København.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I århundreder har historien lydt, at biskop Absalon grundlagde byen i 1160’erne. 

Men nu skal Københavs historie skrives om.

Det skriver TV 2.


Ældre fund afslører en glemt historie

Under metrobyggeriet på Rådhuspladsen i 2018 fandt arkæologer 20 skeletter, der kan dateres helt tilbage til årene 1030-1050.

De velbevarede knogler vidner om en befolkning, der levede et sundt liv, hvilket antyder, at der var et etableret samfund i København før Absalons tid.

Samtidig har forskere afdækket spor af en voldgrav fra begyndelsen af 1100-tallet, kendt som Hesteskovolden, samt en borg under Christiansborg, der kan være ældre end tidligere antaget.

"Meget peger i retning af, at der allerede stod en borg, da Absalon overtog kontrollen," siger arkæolog Thomas Roland fra Københavns Museum.


Saxos udeladelse ændrede historien

Ifølge middelalderhistoriker Anders Lundt Hansen har den hidtidige fortælling været præget af Saxo Grammaticus’ beskrivelser, der fremstillede Absalon som byens skaber.

"Det gjaldt om at få Absalon til at stå så storslået som muligt, og det gjorde man bedst ved at feje den tidligere by til side," siger han.

De nye fund ændrer forståelsen af Københavns tidlige historie og rejser nye spørgsmål.

For hvem byggede den oprindelige borg? Og hvorfor er dens eksistens ikke nævnt i de gamle skrifter?

Forskerne håber, at fremtidige undersøgelser, herunder en 3D-scanning af ruinerne under Christiansborg, vil give svar. Indtil da må vi vænne os til tanken om, at Københavns historie måske slet ikke er, som vi troede.


Ads by MGDK