Fra at være et kontroversielt emne til en behandlingsmulighed for tusindvis af patienter, har medicinsk cannabis taget en bemærkelsesværdig rejse siden forsøgsordningen blev indført i 2018.
Nu lægger regeringen op til at gøre ordningen permanent.
Sundhedsminister Sophie Løhde og aftalepartierne bag forsøget har inviteret til forhandlinger om at cementere medicinsk cannabis som en fast del af dansk sundhedsvæsen.
Ifølge Sundhedsministeriet har den fireårige forsøgsordning været en succes, og alene de seneste tre år er der blevet udskrevet 20.000 recepter – det højeste niveau siden ordningen blev lanceret.
"Vi kan se, at mange patienter, som får udskrevet medicinsk cannabis af deres læge, tilsyneladende har gavn af behandlingen," siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse. Hun fremhæver blandt andet kræftpatienter, der oplever lindring af kvalme efter kemoterapi, og mennesker med multipel sklerose, som har rapporteret om forbedringer.
Interessen har været støt stigende, og mange læger har taget behandlingen til sig som en værdifuld ressource.
Sophie Løhde understreger, at regeringen ønsker at sikre patienternes fortsatte adgang til medicinsk cannabis.
"Står det til regeringen, skal patienterne fortsat have en lovlig mulighed for at bruge medicinsk cannabis, og derfor lægger vi op til at gøre ordningen permanent. Men nu må vi se, hvordan aftalepartierne stiller sig," udtaler hun.
Forhandlingerne skal finde sted med SF, Liberal Alliance, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet, der alle var med til at stemme forsøgsordningen igennem for fem år siden.