Hvis du synes, det var lidt tungt at skulle til samtale i jobcentret hver anden tirsdag, så er der måske grund til at knappe champagnen op.
En ny politisk aftale vil nemlig skære gevaldigt i både papirarbejde og møder med sagsbehandlere – og det er ikke bare for sjov. Det handler om milliarder.
Det skriver B.T. der er i besiddelse af den nye aftale.
Regeringen og en bred vifte af partier har stukket hovederne sammen og landet en af de største reformer af beskæftigelsessystemet i nyere tid. For ikke nok med at danskerne fremover kan slippe for en halv million samtaler med jobcentret – staten forventer at skære hele 2,6 milliarder kroner i udgifter allerede i 2030. Og herefter er det meningen, at det beløb skal være en varig besparelse.
Kort fortalt vil der komme færre sagsbehandlere, færre samtaler, færre målgrupper og færre regler. Samtidig reduceres de nuværende 13 målgrupper i systemet til fem, og omkring 3.000 jobcentermedarbejdere skal finde noget andet at lave.
Derudover slipper 70.000 sygemeldte for at skulle til samtaler i jobcentrene, og kravet om, at beskæftigelsesindsatsen skal være forankret i kommunale jobcentre, bliver fjernet helt.
En af dem, der har nærstuderet aftalen, er B.T.s politiske kommentator Joachim B. Olsen. Han kalder det hele en “på papiret”-forenkling, og stiller sig særligt skeptisk overfor én afgørende detalje:
"Målet er at spare 2,6 milliarder kroner. Selve dét at spare, er ikke noget nyt. Stort set alle reformer fra de sidste 20 år har forsøgt, men det er ikke lykkedes. Jeg skal se det, før jeg tror det," siger han.
Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale har alle skrevet under på aftalen.
Spørgsmålet er så bare, om reformen vil få jobmarkedet til at glide lettere – eller om de gamle mønstre vender tilbage som boomerang på papiret.
Aftalen bliver præsenteret officielt senere i dag. Indtil da må vi nøjes med papirarbejdet.