Kongeparret fører mere end 100 år gammel tradition videre: "Vi er stolte og glade"

Mathias Madsen

18 uger siden

|

17/09/2024
Indland
Foto: Kongehuset
Foto: Kongehuset
En 117 år gammel tradition vil i år blive videreført af D.M. Kong Frederik 10. og Dronning Mary.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

D.M. Kong Frederik 10. og Dronning Mary overtog som bekendt tronen efter H.M. Dronning Margrethe 2. d. 14. januar i år, efter H.M. Dronning Margrethe 2. til manges overraskelse abdicerede ved nytårstalen sidste nytår.

Kongeparret har siden fuldført en lang række royale pligter og gerninger, og til oktober vil de være med til at føre endnu en tradition videre.

Ifølge Julemærkefonden vil kongeparret nemlig være at finde på dette års julemærke, som frigives d. 10. oktober, og kongehuset er således med til at videreføre en 117 år gammel tradition om, at årets julemærke afbilleder regentparret, når der har været tronskifte.

"Vi er stolte og glade for, at Kongeparret har valgt at fastholde traditionen med at lade sig afbillede på Julemærket," har direktør i Julemærkefonden Søren Ravn Jensen udtalt og uddybet, at regent-julemærket er et "historisk" Julemærke, som glæder "både gamle og unge."

"Vi glæder os til at vise resultatet til hele Danmark," har han desuden udtalt.

Den royale tradition har eksisteret siden 1907, hvor Kong Frederik 8. og Dronning Louise blev afbilledet. Siden er Kong Christian 10. og Dronning Alexandrine (1912), Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid (1947) og Dronning Margrethe 2. og Prins Henrik (1972) blevet afbilledet på julemærket, og i år er det altså det nuværende kongepars tur.

Binder os sammen som nation

Motivet for årets julemærke er altså regentparret, og det tager udgangspunkt i Kongens valgsprog: "Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark."

Derfor kommer Julemærket til at vise et portræt af kongeparret sammen med en lang række nationale symboler både fra fortiden og nutiden. Symbolerne skal ifølge Julemærkefonden "forbinde os som nation" og være "rammen om vores fællesskab."

Det er kunstner Niels Ditlev, der selv har været på julemærkehjem som barn, der har tegnet årets royale Julemærke.

"Jeg har selv været på Julemærkehjem som barn og oplevet, hvor meget kærlig støtte, det har givet mig i en svær tid. Julemærket er et symbol på, at vi alle kan give noget til børn, der har brug for hjælp. På den måde er vi også forbundne og forpligtede," har han forklaret.

Han håber, at "årets Julemærke er med til at samle os som nation og gøre os stolte over vores historie," fordi han synes, at det er vigtigt, at "vi ikke glemmer vores historie."

Julemærkehjemmene har eksisteret i mere end 100 år, og gennem tiden har de hjulpet tusindvis af børn.

Fonden består af en række private døgninstitutioner, hvor børn mellem syv og 14 år, som mistrives i hjemmet, kan bo og gå i skole i op til 10 uger. Her får de støtte og hjælp til at trives og få styr på tilværslen.

Julemærkehjemmene drives udelukkende af indsamlede midler, og det årlige julemærkesalg, som altså starter d. 10. oktober, er en stor del af indtjeningen, der får hjemmene til at køre rundt økonomisk.