Fra og med 1. januar 2024 bliver det permanent lovligt at buejage det store hjortevildt i Danmark.
Det skriver Ekstra Bladet.
Tidligere var buejagt på stort hjortevildt begrænset til dispensationer, men denne ændring gør det nu fuldt lovligt.
Kirsten Andersen, formand for Foreningen af Danske Buejægere, udtrykker sin tilfredshed og understreger, at det var den sidste mærkelige udfordring for dem.
Indtil nu har jægere haft tilladelse til at nedlægge mindre dyr som rådyr, harer og fasaner med bue og pil, mens dispensationer var påkrævet for at jage hjortevildt. Efter en evalueringsperiode siden 2018 har miljøminister Magnus Heunicke besluttet at gøre tilladelsen permanent.
Buejægere er begejstrede over denne ændring, idet Kirsten Andersen fremhæver buejagtens udfordringer sammenlignet med jagt med rifler: "I min optik er det den ultimative jagt. Med en riffel kan man sidde på 200 meters afstand og skyde dyr, som aldrig opdager, hvad der sker. Med bue og pil skal jægeren liste sig stille ind på dyret, så man er helt tæt."
Kirsten Andersen påpeger derudover også buejagtens mere nænsomme natur: "I buejægernes optik er det mere skånsomt at jage vildt med bue og pil frem for med en riffel. Riflens eksplosion og chok påvirker andre dyr, der instinktivt flygter, mens de ikke stresses af buens næsten lydløse hvislen. Ligeledes dør dyret uden eksplosionens chok, når pilen som regel går lige igennem og skaber et blodtab, så dyret bare falder om."
Selvom det ses som en mere skånsom form for jagt, understreger Kirsten Andersen, at jagt stadig involverer at slå ihjel, og forskellen mellem buen og riflen er det chok, som det medfører for andre dyr.