I en ny undersøgelse foretaget blandt 11.053 elever på danske ungdomsuddannelser tegner der sig et nuanceret billede af danske unges trivsel, der bryder med tidligere undersøgelsers mørke fremstilling af unge i mistrivsel, især piger.
Det skriver Berlingske.
Professor Ane Qvortrup, leder af Center for Gymnasieforskning på SDU, stod i spidsen for undersøgelsen, der blev udført i samarbejde med lektor Eva Lykkegaard. Undersøgelsen fokuserede på elevernes emotionelle, sociale og faglige trivsel ved at anvende en skala, der tillod både negative og positive svarmuligheder.
Ane Qvortrup kommenterede undersøgelsens resultater over for Berlingske: "Vi har fokuseret alt for meget på det negative i andre undersøgelser. Vi får præsenteret en ungdomsårgang, som ser næsten sygelig ud, og langt mere end de reelt er."
Detaljerne i undersøgelsen afslørede et mere varieret billede af unges trivsel end tidligere antaget. Resultaterne viste, at de fleste unge generelt har det godt på emotionelle og sociale parametre, men en del af dem mistrives fagligt.
De 11.053 elever blev opdelt i fire grupper baseret på deres svar inden for de tre trivselskategorier. Resultaterne viste, at den største gruppe, mellem 49 og 59 procent, trives godt. En lille gruppe, kun mellem en og fem procent, trives ikke, mens en større gruppe på mellem 13 og 26 procent mistrives generelt. Der er dog også forskelle mellem uddannelserne; f.eks. viser det sig, at 28 procent af hf-eleverne overvejende mistrives, mens det kun gælder for 14 procent på hhx og eux.
Denne nyanserede tilgang til ungdommens trivsel udfordrer tidligere negative opfattelser og tilbyder et mere afbalanceret perspektiv på danske unges velbefindende.