I 2014 lovede landbruget og daværende landbrugsminister, Dan Jørgensen, at danske svin skulle have bedre forhold og leve vilkår, men det løfte er overhovedet ikke blevet holdt.
Tværtimod har især søerne i langt de fleste tilfælde fået det værre.
Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en meddelelse, hvor de kræver handling og en lovændring.
I 2020 blev hele 156.285 søer nemlig fundet døde eller aflivet i de danske stalde - det er 428 om dagen.
Cirka halvdelen blev fundet selvdøde, mens den anden halvdel blev aflivet, og selvom man ikke skulle tro, at det var muligt, så er det tal kun vokset siden.
Dengang var dødeligheden nemlig hele 15,1 procent, hvilket tangerede rekorden fra 2008, men i 2021 blev den rekord slået, da dødeligheden blandt de danske søer steg til 16,1 procent.
Det kan man læse i et notat fra Videncentret for landbrug (SEGES).
Da landbruget og Dan Jørgensen i 2014 lovede at forbedre forholdene, skyldtes det, at alle var enige om, at den daværende dødelighed på 11,9 procent var for høj, men det tal var altså langt lavere end tallet desværre er i dag.
Derfor kræver Dyrenes Beskyttelse nu, at der kommer en lovændring.
"De mange døde søer er en skamplet. Produktionen skal indrettes med langt større hensyntagen til dyrene. Der skal avles så søerne ikke udsættes for det ekstreme produktionspres, og de skal have langt bedre forhold til staldene," har Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse, således udtalt.
Dør af sygdom og skader
De mange tusinde søer, som hvert år dør i de danske stalde, dør oftest af mave- og tarmproblemer, fødselskomplikationer, organdrejninger og hjerteproblemer, mens rigtig mange også bliver aflivet; oftest på grund af halthed/benproblemer eller andre skader.
De mange skader skyldes ifølge Dyrenes Beskyttelse, at søerne i det konventionelle landbrug i Danmark er under et enormt pres, som de ikke kan holde til.
De leverer for eksempel i gennemsnit 44 grise (258 kilo gris) fra deres egen krop, som i gennemsnit vejer 284 kilo, og det er langt fra naturligt.
Disse vanvittige krav og forventninger til søerne har tredoblet dødeligheden blandt dem på 30 år.
I 1990 var dødeligheden således 'kun' på 4,6 procent.
Dødelighed blandt de danske søer de seneste år / Foto: Dyrenes Beskyttelse
Kræver handling
På grund af det enormt store pres på og den frygtelig høje dødelighed blandt danske søer anbefaler Dyrenes Beskyttelse, "at avl, staldindretning, pasning og fodring ændres på baggrund af allerede foretagne analyser af dødsårsagerne ogmed henblik på bedre leveforhold for dyrene.
Organisationen mener desuden, at "relevante tiltag" bør "indføres som krav i lovgivning til beskyttelse af svin" så vidt, det er muligt.
Ifølge Dyrenes Beskyttelse er der i forbindelse med samtlige mål fra 2014 enten sket en forværring eller et "uacceptabelt ringe fremskridt," og det, mener organisationen, er ikke godt nok.