Nu får det danske kongerige ny landegrænse

Mathias Madsen

132 uger siden

|

14/06/2022
Indland
Foto: Royal Danish Navy/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Royal Danish Navy/AFP/Ritzau Scanpix
For første gang nogensinde får Kongeriget Danmark en landegrænse mod Canada.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når man tænker på Danmarks nabolande, tænker de fleste nok på Tyskland og Sverige og måske også Storbritannien og Norge. 

Det er de færreste, som tænker på Canada, men det enorme land ér naboland til Grønland, som er en del af Kongeriget Danmark, og fremover vil det danske kongerige og Canada endda have en fælles landegrænse.

Det skriver TV2

Landegrænsen bliver dog kun 1,2 kilometer lang, og der bliver nok ikke ligefrem sat en paskontrol op ved grænsen. 

Grænsen kommer nemlig til at være på en lille ø i Kennedykanalen mellem Grønland og Canada.

Øen hedder på dansk Hans Ø, på grønlandsk hedder den Tartupaluk, for de engelsk-talende canadiere hedder den Hans Island, og får de fransk-talende canadiere hedder den Île Hans. 

Kært barn har mange navne, og gennem tiden har Danmark og Canada været i verdens første og eneste fredelige grænsestrid om øen. 

Kongeriget Danmark og Canada har nemlig ikke kunne blive enige om, hvem der har herredømmet over den lille, ubeboede og golde ø, og det har ført til en årelang strid, hvor danske og canadiske soldater på skift har fjernet det andet lands flaske og lagt henholdsvis en dansk eller canadisk flaske spiritus og hejst deres lands flag på øen. 

Nu er embedsmænd fra begge lande dog endelig blevet enige om at dele øen i to. 

Det betyder, at halvdelen af øen bliver en del af det danske kongerige, mens den anden halvdel bliver en del af Canada, og dermed får Canada og Kongeriget Danmark en landegrænse på cirka 1,2 kilometer mellem hinanden. 

"På Hans Ø er der med aftalen etableret en landegrænse mellem Grønland og Canada. Landegrænsen følger den nord-sydgående kløft, der løber over øen," har Udenrigsministeriet således skrevet om sagen. 

Udenrigsminister Jeppe Kofod har udtalt om sagen, at det er et vigtigt signal at sende på et tidspunkt, hvor der er "meget krig og ufred i verden."

"Det sender et klokkeklart signal om, at man kan løse grænsestridigheder baseret på international lov og ret og på en pragmatisk og fredelig vis, hvor parterne bliver vindere alle sammen. Og det er et vigtigt signal nu, hvor der er alt for meget krig og ufred i verden," har han således udtalt.