Mange begår denne fejl: Disse varer bør du aldrig komme i køleskabet

Henrik Rothenbücher

106 uger siden

|

30/12/2022
Forbrug
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er ikke alle ting, der bør komme i køleskabet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste af os har et udvalg af sovse og dressinger i køleskabet. Det kan være ketchup til en stegt pølse eller mayonaise til en æggemad. 

Disse flasker og tuber fyldt godt i køleskabsdøren og larmer, når man lukker lågen op og i. Nu viser det sig dog, at det faktisk slet ikke er nødvendigt, at de optager plads i køleskabet.

Det fortæller mediet Today.com, der har talt med ernæringsekspert Lauren Feingold.

Hun fortæller, at der grundlæggende er to forskellige typer af dyppelse.

“De mest almindelige dyppelser som ketchup, sennep og hot sauce skal som regel bare opbevares i skabet, så du behøver ikke føle et behov for at putte dem i køleskabet.”

Generelt er reglen at saucer og dressinger der indeholder mælkeprodukter, grøntsager eller frugt skal i køleskabet. Dem der indeholder eddike, sukker, salt og alkohol behøves ikke. 

Sådan bør du opbevare din dyppelse

Nogle ingredienser skal altid være kølet ned.

Det drejer sig bl.a. om mælkeprodukter såsom fløde- eller yoghurt-baserede dressinger. Disse skal altid opbevares på køl. Mayonnaise er lavet af æg og skal også køleskabet, ligesom alt med grøntsager og citrus også kræver lave temperaturer. 

Nøddeolier som mandel- eller sesamolie skal også i køleskabet. Ellers risikerer man, at de bliver harske.

Som nævnt er der dog også en hel række dyppelser, der har det bedste udenfor køleskabet. 

Her er der tale om fx soyasauce, østerssauce, fiskesauce, honning samt hotsauce. Disse har det fint ved stuetemperatur.  

Kokosolie og peanutbutter har det også helt fint uden for køleskabet. Faktisk skal de helst være derude. Ellers kan de lave temperaturer gøre begge dele hårde og svære at få op af deres respektive krukker og bøtter.

Syltetøjsfinten

Det er en udbredt misforståelse, at det syltetøj og gele har det bedste udenfor køleskabet.

Det er dog et fejltrin, hvis man gerne vil have sit syltetøj til at holde så længe som muligt. Det høje indhold af sukker gør, at det er muligt, men så holder produkterne bare ikke lige så længe, som når de opbevares køligt. 

Netop denne regel kan bruges ved en del af de tvivlsspørgsmål, der opstår, når man pakker indkøbsposerne ud efter en vellykket indkøbstur, fortæller Feinhgold.

“Spørgsmålet du skal stille dig selv er: “hvor tit bruger jeg ketchup?” Hvis du elsker ketchup til morgenmadens æg og bacon og samtidig spiser burger med fritter hver dag, kan du sagtens lade ketchuppen stå på bordet. Folk der bruger deres ketchup mindre burde sætte den i køleskabet for at forlænge holdbarheden,” siger ernæringseksperten.