10 madvarer, som du kan sagtens kan spise, selvom sidste anvendelsesdato er overskredet

Henrik Rothenbücher

94 uger siden

|

04/03/2023
Forbrug
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er så irriterende, når du har glædet dig til at spise noget og opdager, at det er udløbet. Men der er en stribe "for gamle" fødevarer, som du roligt kan spise uden at frygte for helbredet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Du kender helt sikkert dilemmaet: Du har lyst til en skive brød, men så opdager du, at sidste anvendelsesdato er overskredet. Hvad gør du, smider du brødet ud og tænker, så bliver jeg i hvert fald ikke syg, eller spiser du det og tænker, det går sgu nok?

Når det kommer til anvendelsesdatoen eller bedst før-datoen, er der næsten altid et vist "spillerum" eller fleksibilitet, så du ikke bliver syg, selvom du ser stort på datoen, skriver forbrugerjournalisten Joanna Blythman, der mener, at det er vigtigt at skelne mellem bedst før-datoer og mindst holdbar til, selvom begge dele i et stort omfang er vejledende.

"Disse datoer er selvfølgelig en integreret del af vores moderne maddistribution, hvor supermarkederne gerne vil fremme begrebet "det ugentlige indkøb"," siger hun.

Men når det kommer til kød eller fisk, der har overskredet sidste anvendelsesdato, anbefaler Joanna Blythman, at man holder sig langt væk.

Daily Mail har lavet en liste med 10 madvarer, som du sikkert kan spise, efter tingene er udløbet, ifølge Joanna Blythman:

1. Salte ting, såsom syltede agurker, der ligger i eddikelage kan man sagtens spise, selvom glasset er udløbet.

2. Søde sager fx honning, syltetøj, frugtkage og "fudge" (karamel-konfekt) er også længere om at blive dårlige. Store mængder sukker virker som en konservering

3. Gærede fødevare sauerkraut (syltet kål) og koreansk kimchi (mælkesyregæret kinakål) er sikre at spise, fordi de bliver bevaret gennem saltning, hærdning eller tørring.

4. Hård ost, såsom cheddar, kan også overleve længere end anvendelsesdatoen lover.

5. Æg kan også bruges efter udløbsdatoen i en sandkage eller hårdkogte i en salat, men de skal IKKE bruges til røræg, stegt eller blødkogt, hvis de har ligget meget længe.

6. Mælk, der er blevet sur, kan med fordel bruges til at bage pandekager. Ved at koge mælken forsvinder alle skadelige bakterier. 

7. Kiks og chips bliver måske lidt bløde, men de er stærkt forarbejdede og fyldt med salt, så de er sikre at spise.

8. Tør pasta kan holde længere end datoen lover, hvis de er blevet opbevaret i lufttætte beholdere kan de nærmest holde ubegrænset.

9. Brød, hvis du putter det i fryseren med det samme, kan det holde i årevis.

10. Chokolade kan holde holde længe, også selvom det ofte udvikler en hvid belægning, hvilket sker, når chokoladen bliver udsat for luft - herved smelter fedtet og stiger til tops. 

Fødevarestyrelsen i Danmark forklarer "Sidste anvendelsesdato" med: smid altid maden ud efter denne dato, og "Bedst før/mindst holdbar til" skal forstås som: kan stadig spises hvis den lugter og smager fint.