Vi slås ikke kun med én Coronavirus, men hele to

Christian Granhøj Skouboe

250 uger siden

|

05/03/2020
Videnskab
Foto. Shutterstock.com
Foto. Shutterstock.com
Coronavirussen er muteret siden det første udbrud begyndte i december. Nu kæmper vi mod to forskellige strenge af virussen, det viser en ny kinesisk undersøgelse..

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Forskere siger, at det nu er to typer af den samme coronavirus, som vi kæmper i mod - og de fleste smittede har den mest aggressive form. 

Mindst 94.000 mennesker er blevet smittet rundt om i verden og næsten 3.200 er døde af sygdommen, mens hvert fald 50.000 er blevet raske igen.

70% smittet af den første udgave

 

Et team af eksperter fra Beijing og Shanghai siger, at 70% af de smittede har fået den mest aggressive form af virussen, men at sygdommen gør folk så syge, at patienter bliver sat i karantæne før sygdommen når at smitte. Derfor er den aggressive form mindre smitsom. Det skriver avisen Daily Mail. 

En ældre og mildere streng er i stedet den, vi kæmper imod nu.

Vi ved, at virus kan mutere og det kan gøre det sværere at holde øje med og behandle den. Det forhøjer også risikoen for at patienter der engang har haft COVID-19 kan blive smittet igen. 

Eksperterne advarer om at undersøgelsen er meget lille og kun består af 103 prøver, så flere undersøgelser er nødvendige. En anden forsker tilføjer at det er normalt for en virus at ændre sig når den går fra dyr til mennesker.

Undersøgelsen var lavet af eksperter fra Peking University i Beijing, Shanghai University og Chinese Academy of Sciences

En L- og en S-version

I undersøgelsen af gener fra 103 prøver med den specifikke coronavirus, der kaldes COVID-19, er man nået frem til at der findes to forskellige versioner af sygdommen. Forskerne kaldte disse versioner L og S. 

Forskerne mener at omkring 70% af alle patienter har fået L-versionen, som er mere aggressiv og spreder sig hurtigere end S. 

Men L-versionen er blevet mindre almindelige i løbet af udbruddet, fordi den har haft svært ved at sprede sig. S-versionen er derimod blevet mere almindelig. 

S er mindre aggressiv men menes at være den første version af virussen, der kunne smitte mennesker, og den fortsætter med at smitte flere og flere. 

Dette kan skyldes, at sygdommen er mindre voldsom, folk bærer den altså længere før de ender på hospitalet, og derfor er der større risiko for, at de kan smitte. 

I forskningsartiklen fortæller forskerne, der ledes af Professor Jian Lu og Dr. Jie Cui: 

“Selvom L-typen ses oftere i begyndelsen af udbruddet i Wuhan, er antallet af patienter med L-typen faldet siden starten af januar.” 

“Menneskelig indblanding har lagt pres på spredningen af den mere aggressive L-type, som lader til at sprede sig hurtigere. På den anden hånd virker S-typen som er ældre rent evolutionært mindre aggressiv, men spreder sig stadig fordi folk oplever symptomer efter de har gået med sygdommen flere dage.”  

Forskerners forklaring peger på at L-strengen som vi så i begyndelse af udbruddet gjorde folk så syge, at de hurtigt blev isolerede, og derfor fik vi dæmmet op for udbredelsen. 

Den første udgave var for effektiv

En virus’ mål er at gøre folk så syge, at de spreder den gennem host eller nys, men ikke syge nok til at de bliver i sengen eller ligefrem dør. 

Hvis virussen ikke kan sprede sig til flere mennesker dør den og evolutionen vil lade en anden streng blive den dominante. 

S-strengen er umiddelbart den mest dominante nu, fordi den giver mildere symptomer og det tager længere for folk at blive syge. 

Professor Jian og Dr. Jie tilføjer:

“Disse konklusioner peger på et presserende behov for flere undersøgelse, så vi kan kombinere forskellige data og undersøge de to strenge nærmere.” 

En britisk forsker som ikke var en del af undersøgelsen siger, at det er alt for tidligt at sige hvor præcis påstanden om de to virusser var. 

Det er for tidligt at sige hvordan den har udviklet sig

 Dr Stephen Griffin fra The University of Leeds's siger: 

“Ofte når først denne type virus kan gives videre til mennesker er den allerede tilpasset til os. De gennemgår altså nogle ændringer tidligere der lader dem tilpasse sig og blive bedre til at sprede sig mellem mennesker. Da denne undersøgelse ikke har testet den relative "egnethed" af disse vira, når de replikeres i humane celler eller dyr, er det ikke rigtig muligt at sige, om det er, hvad der er sket med SARS-CoV2.” 

Han pointerer også at forskellen mellem disse to typer ikke giver nogen indsigt i hvor sandsynligt det er at man dør, hvis man fanger den ene eller den anden. 

Undersøgelsen blev udgivet i det videnskabelige blad National Science Review, som administreres af Chinese Academy of Sciences.