Oplever du kløe i disse dele af kroppen? Det kan være tegn på leverkræft

Laurids Gjelstrup

4 uger siden

|

30/11/2024
Videnskab
Foto: Lightspring/Shutterstock
Foto: Lightspring/Shutterstock
Det kan være tegn på leverkræft.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kløe er ofte et symptom, vi forbinder med allergi eller hudirritation, men det kan i sjældne tilfælde være et tidligt advarselstegn på alvorlige sygdomme.

Forskning peger på, at vedvarende kløe i visse områder af kroppen kan være relateret til leverkræft – en sygdom med høj dødelighed, som ofte opdages for sent.

Det skriver Sanook

Leveren spiller en central rolle i kroppens sundhed, da den hjælper med at fjerne giftstoffer, bearbejde næringsstoffer og producere vitale proteiner.

Når leveren skades, kan dens funktioner forstyrres, hvilket kan føre til ophobning af galde i blodet. Det kan give irritation og kløe på huden, forklarer eksperter.

Udover kløe kan patienter opleve udslæt, rødme eller sår, som skyldes ophobede toksiner i kroppen.

En anden indikator kan være kløe i øjnene. Ved leverproblemer kan blodtilførslen til øjnene reduceres, hvilket resulterer i tørhed og irritation.

Selvom kløende hud er et hyppigere symptom end kløe i øjnene, bør vedvarende gener i begge tilfælde føre til en konsultation med en læge.

Opmærksom på kroppens signaler

Leverkræft viser sig ofte gennem andre symptomer, der kan variere i sværhedsgrad. Mange patienter oplever træthed, vægttab, mavesmerter eller gulsot, hvor hud og øjne bliver gule.

Alvorligere stadier kan føre til væskeophobning i maven og smerter i højre skulder.

For at mindske risikoen for leverkræft er det afgørende at tage sig af sin lever.

Regelmæssig motion, en sund kost, moderat alkoholindtag og vaccination mod hepatitis B og C er nogle af de tiltag, der kan beskytte leveren.

Desuden bør man undgå unødig medicin og kosttilskud, der kan belaste leverens funktion.

Selvom vedvarende kløe kan være ufarligt, er det vigtigt at være opmærksom på kroppens signaler.

Regelmæssige helbredsundersøgelser kan hjælpe med at identificere problemer tidligt og bidrage til at forebygge alvorlige sygdomme som leverkræft.