Nu er det sket: Videnskaben har endelig fundet ud af, hvorfor rødvin giver så brutale tømmermænd

Nicolai Busekist

2 dage siden

|

01/01/2025
Videnskab
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De fleste har prøvet det: at vågne op med brutale tømmermænd efter en aften med lidt for meget rødvin. Nu har videnskaben set nærmere på, hvorfor det ender sådan.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

To forskere fra University of California, Davis, er af den klare opfattelse, at de har fundet ud af, hvorfor rødvin giver så brutale tømmermænd dagen efter.

Andrew Waterhouse, professor i vinologi, og Apramita Devi, postdoktor i fødevarevidenskab og -teknologi, har forklaret til The Conversation, at rødvin indeholder en større mængde af det, der kaldes quercetin, som påvirker kroppens evne til at forarbejde alkohol korrekt.

Quercetin er en phenolisk forbindelse, der findes i druers skind. Der er mere quercetin i rødvin end i hvidvin, da skindene fra røde druer forbliver i gæringsprocessen i længere tid, og dermed flyder en større mængde med ind i vinen.

Waterhouse og Devi målte, hvordan quercetin forsinker enzymet ALDH i at nedbryde acetaldehyd, som produceres i kroppen, når alkohol nedbrydes. Testene bekræftede, at quercetin er en stærk hæmmer i denne proces, skriver det amerikanske medie New York Post.

Ifølge studiet forstyrrer quercetin glucuronide kroppens alkoholmetabolisme og skaber ekstra acetaldehyd, som cirkulerer i kroppen. Dette forårsager inflammation og hovedpine.

Forskerne bemærkede, at det ekstra acetaldehyd kan give folk rød og blussende hud, som ofte er ledsaget af hovedpine. Hovedpinen skyldes en forsinkelse i kroppens metaboliske proces, når alkoholen nedbrydes.

Studiet undersøgte også, om sulfitter, biogene aminer og tanniner er årsager til tømmermænd fra rødvin.

Sulfitter findes i alle typer vin og har længe fået skylden for alkoholrelaterede tømmermænd. Ifølge Waterhouse og Devi er mængden af sulfitter i vin - cirka 20 milligram pr. glas - dog sandsynligvis ikke nok til at overbelaste kroppens sulfite oxidaser.

Biogene aminer er nitrogenholdige stoffer, der også findes i mange fermenterede fødevarer og drikkevarer. Forskerne forklarede dog, at mængden af biogene aminer i vin er for lav til at forårsage alvorlige tømmermænd.

Tanniner, der findes i høje koncentrationer i rødvin, får ofte skylden for hovedpine. Waterhouse og Devi påpegede imidlertid, at mange andre phenoliske forbindelser i druernes skind og kerner - som quercetin - er de egentlige årsager til tømmermændene.

Desuden findes tanniner også i produkter som te og chokolade, som sjældent forårsager hovedpine. Afslutningsvis forklarede forskerne, at druer, der udsættes for mere sol, producerer mere quercetin, hvilket betyder, at disse typer rødvin er mere tilbøjelige til at give tømmermænd.