Hvert forår skyder uhyggelige sorte 'edderkopper' op på Mars, når begravet kuldioxidis frigiver støvede geyser af gas. Nye billeder fra ESA viser, at fænomenet er begyndt i den mærkelige 'Inka By'-formation.
Bare rolig, du behøver ikke være bange
Et nyt billede fra Den Europæiske Rumorganisation (ESA) af marsianske "edderkopper" viser faktisk sæsonbestemte udbrud af kuldioxidgas på den røde planet.
De mørke, spinkle formationer blev spottet i en formation kendt som 'Inka By' på Mars' sydlige polarregion.
Billeder taget af ESA's Mars Express orbiter og ExoMars Trace Gas Orbiter viser mørke klaser af prikker, der tilsyneladende har små ben, ikke ulig små edderkopper, der klynger sig sammen.
Formationerne er faktisk kanaler af gas, der måler fra 45 meter til 1 kilometer i bredden.
De opstår, når vejret begynder at blive varmere i den sydlige halvkugle under det marsianske forår, hvilket smelter lag af kuldioxidis. Varmen får de nederste lag af isen til at blive til gas, eller sublimere.
Når gassen udvider sig og stiger op, eksploderer den ud af de overliggende islag og tager mørkt støv med sig fra den faste overflade.
Dette støv springer ud af isen, før det drysser ned på det øverste lag og skaber det krakelerede, edderkoppe-lignende mønster, vi ser her. På nogle steder bryder geyserne igennem is, der er op til 1 meter tyk, ifølge ESA.
'Inka By' er også kendt som Angustus Labyrinthus. Den er opkaldt efter sine lineære, ruin-lignende ryglinjer, som engang blev antaget at være forstenede sanddyner eller måske rester af gamle marsianske gletsjere, som kunne have efterladt høje vægge af sediment, da de trak sig tilbage.
I 2002 afslørede Mars Orbiter, at 'Inka By' er en del af en cirkulær formation cirka 86 km bred.
Denne formation kan være et gammelt impaktkrater — hvilket antyder, at de geometriske ryglinjer kan være magmaintrusioner, der steg op gennem den revnede, opvarmede skorpe på Mars efter den blev ramt af en vildfaren rumsten.
Krateret ville derefter have fyldt med sediment, som siden er eroderet og delvist afsløret magmaformationerne, der minder om gamle ruiner.