Derfor har kvinder dybere stemmer i dag end for 50 år siden

Nils Würtzenfeld

340 uger siden

|

15/06/2018
Er din stemme også dybere end din mormors var? Det er der en god forklaring på, lyder det fra en kvindelige forsker.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis man ser tv eller lytter til radioklip fra 1940’er og 50’erne, vil man tydeligt kunne høre forskel på den måde, de talte på dengang og måden vi taler på i dag.

Mest karakteristisk er udtalen, ordvalget og hvordan vi ikke længere går rundt og lyder som en omvandrende Morten Korch-film.

For kvinders vedkommende er der dog også andre interassante aspekter af stemmen, der har ændret sig markant i løbet af de seneste 70 år. Den er nemlig blevet dybere. Det skriver BBC.

Det forklarer Cecilia Pemberton fra University of South Australia, der har studeret stemmerne fra to grupper australske kvinder i alderen 18-25 år.

De to stemmegrupper stammer fra henholdsvis 1945 og fra starten af 1990’erne og ved at sammenligne de to, fandt Cecilia Pemberton ud af, at den grundlæggende frekvens, som kvinder taler med, har sænket sig med hele 23 hertz (Hz, red.) over fem årtier.

I 1945 lå kvinders stemmer i gennemsnit på 229 Hz, mens den i starten af 1990’erne var dalet til 206 Hz.

Kvinderne i de to grupper var alle universitetsstuderende og ingen af dem røg. I den seneste gruppe fra 1990’erne havde Cecilia Pemberton endda udelukket de kvinder fra undersøgelsen, der benyttede p-piller, og hvis stemmer muligvis kunne havde ændret sig på grund af homonelle forandrer i kroppen.

Forklaringen på de forandrede stemmer skyldes altså ikke ting, som kvinder i løbet af fem årtier havde udsat deres krop for.

I stedet fandt Cecilia Pemberton frem til, at forklaringen skal findes i måden, vores samfundet har udviklet sig på.

Ifølge forskeren skyldes forandringen nemlig, at kvinde over et halvt århundrede besidder flere og flere prominente stillinger og har fået flere magtfulde poster i både erhvervslivet og i samfundet.

Dette har over årerne medvirket til, at kvinder har sænket deres stemmeleje og tonefald for at fremstå mere dominerende og med større autoritet.

Et godt eksempel er den tidligere britiske premierminister, Margaret Thatcher, der ansatte en professional stemmetræner, der skulle hjælpe hende med at tale med større autoritet, hvilket gjorde, at hun bevidst sænkede sin stemme med hele 60 Hz.

Og selvom de fleste af os - mænd såvel som kvinder - for det meste ikke sænker stemmen bevidst, så har studier tidligere  bevist, at alle mennesker spontant sænker stemmen for at manifestere vores ‘sociale rang’.