Ny forskning: 4. stik hjælper ikke mod Omikron

Mathias Nielsen

147 uger siden

|

19/01/2022
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det ser ud til, at en fjerde covid-19 boostervaccine måske ikke er nyttig alligevel, ifølge foreløbig forskning.

Dagens topnyheder

Israel var hurtige til at tilbyde ældre og særligt udsatte 4. stik mod covid-19 i håb om at sikre endnu bedre immunitet mod især Omikron.

Nu viser ny forskning fra Israel imidlertid, at 4. stik ikke dækker bedre mod Omikron. 

"På trods af en betydelig stigning i antistoffer efter den fjerde vaccine, er denne beskyttelse kun delvist effektiv mod Omicron-stammen, som er relativt resistent over for vaccinen," forklarede lederforsker Gili Regev-Yochay ifølge Metro.

Omkring 154 sundhedsarbejdere på Sheba Medical Center i Israel modtog deres fjerde Pfizer-skud for to uger siden.

For en uge siden modtog 120 sundhedsarbejdere et skud af Moderna efter tre doser Pfizer for en uge siden.

I sidste uge fortalte Regev-Yochay til den israelske premierminister Naftali Bennett, at der var sket en femdobling af antistoffer hos personer, der tog den fjerde dosis, men hun fortalte senere til en radiostation, at “mængden af ​​antistoffer vender tilbage til det niveau, den var efter den tredje vaccine, ikke mere. Det er rart, men det er ikke, hvad vi forventer af en booster.”

Derudover fik omkring den samme procentdel af hospitalsarbejdere, der fik den fjerde dosis, virussen som dem, der ikke fik den fjerde booster.

I mellemtiden advarede Det Europæiske Lægemiddelagentur i sidste uge om, at der ikke var beviser for at støtte en fjerde booster, og advarede om, at gentagne boostere hver fjerde måned rent faktisk kan svække folks immunsystem.

Boosters “kan gøres en gang eller måske to gange, men det er ikke noget, vi kan tænke, skal gentages konstant,” sagde Marco Cavaleri, EMA-chefen for biologiske sundhedstrusler og vaccinestrategi, på en pressebriefing i sidste uge.

I stedet anbefalede agenturet, at boostere skulle bindes til den kolde årstid med længere intervaller, hvilket vil være tilsvarende den model, man kører med influenza. 

Verdenssundhedsorganisationen WHO har også advaret gentagne gange mod boostere, mens en høj procentdel af mennesker i lav- og mellemindkomstlande – anslået til at være over 40 % af verdens befolkning – er uvaccinerede, af frygt for at boostere vil sænke antallet af vaccinedoser tilgængelige for disse lande.