Fra fredag den 21. januar vil udrednings- og behandlingsgarantien igen blive indført. Det bekræfter Sundhedsministeriet i en ny pressemeddelelse.
Udgangspunktet har ellers været, at rettighederne skulle være suspenderet til og med den 30. januar 2022.
"Sundhedsstyrelsen har vurderet, at det er sundhedsfagligt forsvarligt snarest at ophæve den nuværende suspension af udrednings-og behandlingsrettighederne. Derfor har vi besluttet at fremrykke genindførelse af patientrettighederne, så de træder i kraft allerede fredag d. 21. januar," lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke.
Sundhedsministeren afslører, at der fortsat er høje smittetal i Danmark, men at antallet af indlagte ikke har fulgt med i samme hastighed.
"Selvom vi har høje smittetal, så er antallet af indlagte ikke steget i samme grad, og på intensiv har vi set et fald. Derfor er det positivt, at vi kan genindføre patientrettighederne nu," fortsætter Magnus Heunicke.
Som følge af dette, er det heller ikke forventningen, at der vil blive behov for at aktivere aftalen om de 300 kommunale pladser, der blev indgået med henblik på at kunne hjælpe sygehuskapaciteten. Dette bliver også bekræftet i pressemeddelelsen.
Derfor vil udrednings- og behandlingsgarantien nå at være suspenderet i omtrent tre uger, når den fredag igen træder i kraft. Den har nemlig været suspenderet siden den 3. januar.
Når udrednings- og behandlingsgarantien igen træder i kraft, vil det betyde, at patienter, der er blevet henvist fra deres praktiserende læge har krav på at have fået stille en diagnose eller have en plan for deres udredningsforløb inden for 30 dage.
Derudover betyder det også, at man har krav på behandling inden for 30 dage efter man er blevet udredt. Såfremt det ikke er muligt for det offentlige at klare det inden for denne frist, har man som følge af denne garanti ret til at få behandling på et privathospital.