Læge spiste 80% forarbejdet mad i 30 dage: Du taber kæben når du hører hans chokerende resultater

Laurids Gjelstrup

6 timer siden

|

18/01/2025
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du taber kæben når du hører hans chokerende resultater.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Lægens eksperiment med at ændre sin kost har skabt opsigt og nye indsigter i virkningen af forarbejdet mad på kroppen.

Dr. Chris van Tulleken, kendt for sine videnskabelige eksperimenter, besluttede sig for at spise en diæt med overvejende forarbejdet mad i en måned.

Det skete som led i BBC-dokumentaren 'What Are We Feeding Our Kids?' fra 2021, hvor han undersøgte konsekvenserne for helbredet ved en sådan kostændring.

Det skriver Sanook

Normalt udgør forarbejdet mad kun 20 procent af hans daglige kost, men i eksperimentet blev det øget til 80 procent for at afspejle spisevanerne hos mange briter.

Hans menu bestod af retter som frossen pizza, mikroovnslasagne og stegte kartofler. Undervejs oplevede han en markant stigning i sultfølelse, som han forklarede med øgede niveauer af sulthormoner.

”Jeg spiste, selvom jeg ikke var sulten, og jeg blev ved med at føle trang til mere,” fortalte han.

Voldsomme resultater

Efter 30 dage havde eksperimentet haft tydelige effekter. Han havde taget 6,5 kilo på, hans kropsmasseindeks var steget med to point, og hans kropsfedt var øget med tre kilo.

Resultaterne viste også en ændring i hjernens funktion. Scanninger afslørede, at maden havde skabt nye forbindelser i hjernen, der knyttede sig til belønningssystemet og automatisk udløste trang til gentagen adfærd.

”Min hjerne har forbundet forarbejdet mad med nydelse på en måde, der er svær at bryde,” forklarede han.

Forsøget viste også, at de hormoner, der giver en mættende fornemmelse, faldt, mens sulthormonerne steg med 30 procent.

Ifølge Dr. van Tulleken kunne en fortsættelse af denne udvikling betyde en vægtøgning på op til 38 kilo på seks måneder.

Eksperimentet giver et tankevækkende indblik i, hvordan forarbejdet mad påvirker kroppen og sindet.

Dr. van Tulleken understregede, at resultaterne ikke kun handler om vægtøgning, men også om, hvordan kostvalg kan have dybtgående effekter på helbredet.