Forskere: Stort mysterie om Mars er løst

Mathias Nielsen

152 uger siden

|

25/01/2022
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et mysterie, som opstod i 2018, er måske opklaret nu.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Planeten Mars har været omgivet af et mysterie om, hvad der så ud til at være "store vandsøer" på Mars' sydpol, der blev opdaget under en undersøgelse i 2018, men nu mener videnskabsmænd, at de kan have svaret.

Det skriver Mirror.

Forskere, der er forundrede over udseendet af en stor sø af vand på Mars isdækkede sydpol, mener, at de kunne have fundet svaret i en ny undersøgelse.

Forskning i 2018 førte til troen på, at lyse refleksioner under polarhætten kunne være vand, men nu hævder forskere, at dette blot var en illusion.

Yderligere undersøgelser viser, at refleksionerne matcher de vulkanske sletter, der findes overalt på den røde planet.

Det løser mysteriet, da nuværende temperatur og tryk gør stabilt flydende vand usandsynligt på planetens overflade, har forskere sagt.

Forskere ved University og Texas i Austin mener, at det kunne have været vulkanske sten begravet under is, som blev set i 2018-undersøgelsen.

Hovedforfatter, Cyril Grima, en planetarisk videnskabsmand ved University of Texas Institute for Geophysics (UTIG), sagde: 

"For at vand kan opretholdes så tæt på overfladen, har du brug for både et meget salt miljø og en stærk, lokalt genereret varmekilde , men det stemmer ikke overens med det, vi kender til denne region."

Det sydlige polare fatamorgana opløstes, da videnskabsmænd tilføjede en imaginær global indlandsis hen over et radarkort over Mars.

De fandt ud af, at den imaginære is viste, hvordan planeten ville se ud, når den blev set gennem en kilometer is, og dette gjorde det muligt for dem at sammenligne funktioner på tværs af hele planeten med dem under polarhætten.

Gyril Grima bemærkede lyse refleksioner, ligesom dem der ses på sydpolen, men spredt ud over planeten.

Og mange matchede placeringen af ​​vulkanske sletter.

Jernrige lavastrømme på Jorden kan efterlade sten, der producerer lignende refleksioner, og forskere foreslår, at andre muligheder omfatter mineralaflejringer i tørrede flodsenge.