Søgningen efter det forsvundne Malaysia Airlines-fly MH370 genoptages, mere end ti år efter det forsvandt sporløst og blev et af luftfartens største mysterier.
Beslutningen om at genoptage jagten blev offentliggjort fredag af den malaysiske transportminister Anthony Loke, der udtrykte håb om at bringe klarhed til de pårørende.
Det skriver Reuters
Flyet, en Boeing 777 med 239 ombord, forsvandt den 8. marts 2014 under en ruteflyvning fra Kuala Lumpur til Beijing.
”Vores ansvar og forpligtelse er over for de pårørende,” udtalte Loke på en pressekonference. Han understregede, at der var blevet fremlagt troværdige data om et nyt potentielt område i det sydlige Indiske Ocean, hvor vraget muligvis kan findes.
Forslaget kommer fra det amerikanske firma Ocean Infinity, der tidligere har deltaget i eftersøgningen. Firmaet vil arbejde på en resultatbaseret kontrakt, hvor det kun får betaling, hvis der findes væsentlige vragrester.
For Jiang Hui, hvis mor var blandt passagererne, er genoptagelsen af eftersøgningen en blanding af håb og frustration.
”Processen har taget for lang tid,” sagde han og opfordrede til en mere åben tilgang, hvor der for eksempel tilbydes en offentlig belønning for at involvere flere aktører i søgningen.
Flyets sidste signal blev sendt kort efter indflyvning i vietnamesisk luftrum, hvorefter dets transponder blev slukket.
Militære radarer fangede herefter flyets kurs tilbage over Malaysia, videre mod Andamanhavet og sydpå, før alle spor forsvandt.
Siden da er vragdele skyllet op på kyster langs Afrika og øer i det Indiske Ocean, nogle identificeret som tilhørende MH370.
Det nye søgeområde, der dækker 15.000 kvadratkilometer, er blevet vurderet ud fra ekspertrapporter og data fra Ocean Infinity, der tidligere søgte i 2018 uden held. Ifølge en officiel rapport fra samme år blev flyets kurs sandsynligvis bevidst ændret, men årsagen forbliver ukendt uden fund af hovedvraget.
Med mere end 150 kinesiske passagerer ombord, samt borgere fra blandt andet Malaysia, Frankrig og Australien, har sagen skabt et internationalt krav om svar og retfærdighed.