Dansere dropper 500 år gammel tradition med sort ansigtsmaling for at undgå racismeanklager

Mathias Madsen

144 uger siden

|

29/12/2021
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den engelske folkedans, Morris dance, har været en traditionel del af kulturen siden 1400-tallet og indebærer ofte, at deltagerne maler sig sorte i ansigtet. Nu har de dog skiftet farve for første gang i 500 år for at undgå racismeanklager.

Dagens topnyheder

I købstaden Ledbury, Herefordshire i England blev der d. 27. december opført en traditionel folkedans, kaldet Morris dance, som så mange gange før, men dansen var ikke, som den plejer. 

For første gang i dansens over 500 årige historie har deltagerne valgt at male deres ansigter mørkegrønne fremfor den traditionelle sorte farve for at undgå racismeanklager og stødende opførelse.

Ladbible skriver, at danserne stemte om hvorvidt de skulle fortsætte med at male deres ansigter sorte, eller om de skulle ændre det til mørkegrøn, så det ikke blev forbundet med det racistiske 'blackface'.

Afstemningen kom i kølvandet på 'Black Lives Matter'-bevægelsens fremgang i Storbritannien, og det endte altså med, at der blev stemt for et farveskift. 

Den 71-årige morris-danser, Chris Mulvey, har udtalt, at de fleste i gruppen egentlig gerne ville fortsætte med den sorte maling, men at de følte, at det var det rigtige tidspunkt at ændre sig på.

Han fortæller, at det sorte ansigt stammer fra, at tiggerne brugte det som camouflering i gamle dage, så de ikke blev opdaget af politiet. 

Selvom de fleste af danserne altså ikke havde et problem med at optræde med 'blackface', så forklarer Mulvey, at de gjorde det for at forhindre fremtidige problemer. 

"De vil bare gerne se folk have det sjovt og lave sjov med dem selv," udtaler han om sig selv og de andre dansere og fortsætter: "Vi fjerner ikke morskaben fra nogen. Hvis nogen er stødte, så ønsker vi ikke at medvirke yderligere til det. Vi vil bare gerne ud og optræde med dansen, som vi altid har danset [...]."

Han forklarer, at det vigtigste for ham og de andre dansere ikke er om udklædningen er 100 procent præcis med sort ansigtsmaling, men derimod at de får lov at optræde og underholde med deres elskede dans. 

"Jeg ville personligt gerne have fortsat med det originale sorte ansigt, men jeg er ikke bekymret for at skifte til grøn. Vi vil bare gerne koncentrere os om dansen og elementet af forklædning," uddyber han. 

Selvom Mulvey ikke ser det store problem i ændringen i kostumet, så havde tilskuerne til showet blandede meninger. En anonym tilskuer udtalte: "Jeg er ikke enig i, at man skal skrotte en tradition, som går hundredevis af år tilbage, fordi det måske, måske ikke, vil irritere nogen."

"Hvis du sætter det i kontekst med den tid, så var der helt sikkert ikke noget racistisk over det - og det er helt sikkert heller ikke Morris dansernes intention nu. Vi er i fare for at miste vores identitet [...], og jeg tror slet ikke, at det er sundt," uddybede vedkommende.

Der var dog også nogle blandt tilskuerne, som syntes, at farveændringen var en god ide: "Jeg forstår, at der er en masse mennesker, som hylder britisk tradition, men jeg synes, det er den rigtige beslutning," sagde Terry Fowler, som så showet.

Hun uddybede: "I denne tid kan man ikke bare gå rundt med 'blackface', uanset om det er en del af en fin udklædning eller noget andet - så hvorfor skulle Morris danserne være fritaget fra det?"