Bange for nåle? Intet problem: Forskere opfinder vaccine-plaster

Lukas Jepsen

180 uger siden

|

30/05/2021
Udland
Foto: Georgi Tech
Foto: Georgi Tech
Forskere i USA har udviklet et vaccine plaster, der kan bruges i kampen mod COVID-19, og efter planen kan gøre flere former for vaccinationer nemmere at administrere, verden over.

Dagens topnyheder

Hvis du er en af dem, der ikke ligefrem er begejstret for, at få stukket nåle i kroppen, kommer her en glimrende nyhed fra USA. 

Det er nemlig lykkes for amerikanske forskere, at skabe et plaster, der kan erstatte nålen, når vi skal vaccineres mod coronavirus, som indtil nu, har været den eneste måde at modtage vaccinen.

Projektet er ikke helt på plads endnu, men forskerne har gjort store fremskridt, og hvis alt går som planlagt, vil den nye teknologi kunne bruges til en lang række vacciner, og ikke bare mod Covid-19. 

Forskerne bag projektet arbejder ved Center for Drug Design, Udvikling og Levering på Georgia Tech, og har eksperimenteret med et plaster, der ville udgøre et alternativ til nåle, når det kommer til vacciner mod eksempelvis influenza, mæslinger og endda coronavirus - det skriver Unilad.

Opfindelsen kaldes 'microneedle patch' og er designet ved hjælp af en samling af en masse bittesmå nåle, sat fast på et lille plaster. Ifølge Center for Drug Design er 'nålene så små, at hver enkelt måles i mikrometer og er så tynd som et menneskehår.'

Selvom plasteret er tænkt som et direkte alternativ til den gode gamle nål, indrømmer Mark Prausnitz, direktør i Center for Drug Design, at man stadig vil være i stand til at mærke, at man modtager en vaccine:

“Ligesom hvis nogen tog noget velcro og pressede det fast mod din hud," - udtalte han til NPR og tilføjede:

“Der er en slags ruhed. Nogle mennesker kan beskrive det som en slags prikken. Så der er en fornemmelse, men det er en fornemmelse, som folk ikke finder stødende eller smertefuldt, "

Udover at det nye plaster forhåbentligt kan gøre vaccineprocessen en del lettere og mere mindre smertefuld for patienter, har de små plastre også en anden, og ganske betydelige fordel i forhold til den normale måde at vaccinere.

Det kan nemlig kræve forholdsvis komplicerede foranstaltninger, at opbevare vaccine hætteglas, men den nemme opbevaring og levering er en af de største styrker ved det nye plaster, hvor dosis er indkapslet i mikronåle, der skal placeres på huden.

Mens en nål går temmelig dybt gennem huden, vil plasteret i stedet, være i stand til at ramme immunceller på den yderste del af din hud. "Hvis du ønsker at trænge ind i kroppen på tværs af et lag af hud, behøver du ikke noget, der er millimeter og centimeter langt, som konventionelle hypodermiske nåle," - udtalte Prausnitz.

Med så store fremskridt der gøres, er der i øjeblikket ingen vacciner, der administreres via plastre i stor skala. Darin Zehrung, programleder for medicinsk udstyr og sundhedsteknologi hos den globale sundhedsorganisation PATH, sagde: "Det, der er brug for, er industriens engagement i det som et bestemt produkt. Jeg er mere optimistisk, end jeg har været tidligere. Vi nærmer os.