Skal man tro en rapport, der er udarbejdet af forskere fra Holland, så har de afsløret en usædvanligt langvarig COVID-19-infektion hos en nu afdød mand. Sygdomsforløbet strakte sig over hele 613 dage og endte med hans død.
Dette usædvanlige sygdomstilfælde kaster et nyt lys over de mulige risici, der forefindes ved langvarige infektioner hos personer med svækket immunforsvar.
Manden, der var og samtidig blev behandlet for flere andre sygdomme, var konstant testet positiv for COVID-19 fra han blev indlagt i februar 2022 og frem til hans død i oktober 2023.
Det hollandske forskerteam, der var ledet af Magda Vergouwe fra Universitetet i Amsterdam, studerede manden intensivt under de mange sygdomsdage og observerede i alt mere end 50 forskellige mutationer i virusset sammenlignet med den oprindelige Omicron-variant, der var i omløb på tidspunktet for mandens indlæggelse.
Alle disse fund blev præsenteret ved en kongres for den Europæiske Selskab for Klinisk Mikrobiologi og Infektionssygdomme i Barcelona.
Situationen vækker bekymring hos eksperter om udviklingen af virusmutationer i langtidsinficerede og immunsvækkede individer.
Forskerne advarer om, at sådanne mutationer potentielt kan frembringe varianter, der bedre kan undvige immunforsvaret hos sunde mennesker.
Risikoen gør det nødvendigt at være opmærksomhed på, hvordan virusset kan ændre sig hos sårbare grupper. Det skal man være for at forebygge fremkomsten og spredningen af nye, resistente stammer.
Selvom manden ikke synes at have smittet andre med sin muterede virus, underbygger hans tilfælde behovet for at overvåge og forstå COVID-19s evolutionsmønstre.