Undersøgelse afslører: To almindelige fødevarer kan påvirke risikoen for slagtilfælde

Nicolai Busekist

13 uger siden

|

20/09/2024
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny undersøgelse har identificeret 23 faktorer, som er årsag til 8 ud af 10 tilfælde af slagtilfælde, og nogle af dem er ganske uventede.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En banebrydende undersøgelse har identificeret 23 faktorer, der bidrager til størstedelen af alle slagtilfælde. Den samme undersøgelse afslører visse livsstilsvalg, der enten kan øge din risiko eller hjælpe med at bekæmpe tilstanden.

I bestræbelserne på at håndtere det stigende antal slagtilfælde har eksperter undersøgt, hvordan vores moderne livsstil og kost påvirker udviklingen. Det skriver det britiske medie Express.

Den banebrydende forskning, som ifølge eksperter kan 'ændre risikoen for slagtilfælde for den næste generation', har ført til, at læger nu anbefaler at udskifte sodavand med fødevarer som olie og æg.

Undersøgelsen, der er blevet betegnet som en milepæl, identificerede 23 faktorer, som er ansvarlige for omkring 80 procent af alle slagtilfælde.

Mens en række af disse faktorer ligger uden for den enkeltes kontrol, er kosten et område, hvor folk kan gøre en betydelig forskel. Undersøgelsens resultater går ud over blot advarsler om, hvad man skal undgå.

Blandt de primære årsager til den kraftige stigning i slagtilfælde fra 1990 til 2021 var sødede drikkevarer. Disse drikke - især når de blev kombineret med en kost, der mangler Omega-6 fedtsyrer, der er kendt for at forbedre hjerte og kredsløb - blev udpeget som særligt skadelige.

Kilder til disse gavnlige fedtsyrer inkluderer saflorolie, valnødder, solsikkefrø, tofu, æg, mayonnaise og mandler. Ved at erstatte sukkerholdige drikkevarer med disse næringsrige alternativer kan folk ifølge undersøgelsen, der er offentliggjort i The Lancet Neurology Journal, reducere risikoen for slagtilfælde.

Undersøgelsen viste, at dødelige slagtilfælde steg med 44 procent, og mægnden af nye slagtilfælde steg med 70 procent mellem 1990 og 2021.

Det blev konstateret, at en høj BMI bidrog 88 procent mere til den globale byrde af slagtilfælde. Slagtilfælde relateret til høje temperaturer steg med 72 procent, højt blodsukker med 32 procent og sodavand med 23 procent.

Lav fysisk aktivitet og højt systolisk blodtryk var også blandt de faktorer, der oplevede betydelige stigninger. Forudsigeligt var luftforurening, forhøjet blodtryk, rygning, en stillesiddende livsstil og højt kolesterol også på listen over bemærkelsesværdige faktorer.

Medforfatteren af undersøgelsen understregede, at identificeringen af disse i høj grad modificerbare risikofaktorer giver 'enormt potentiale for at ændre risikoen for slagtilfælde for den næste generation'.

"Der er et kritisk behov for interventioner, der fokuserer på fedme og metaboliske syndromer," sagde Dr. Catherine O. Johnson, ledende forsker ved Institute for Health Metrics and Evaluation, ifølge Express.

"Det er afgørende at finde bæredygtige måder at arbejde med lokalsamfund på for at tage handling mod forebyggelse og kontrol af justerbare risikofaktorer for slagtilfælde."

Hun fremhævede også samfundets rolle i at reducere slagtilfælde ved at tage sig bedre af planeten, end det er tilfældet nu.

"Da luftforurening er tæt forbundet med temperatur og klimaforandringer, kan betydningen af hurtige klimaforanstaltninger og reduktion af luftforurening ikke overvurderes," sagde hun.