Stop med at drikke alkohol, når du når denne alder: Kan mindske din risiko for demens

Nicolai Busekist

2 timer siden

|

18/12/2024
Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Folk er blevet mere og mere opmærksomme på, hvilken påvirkning indtag af alkohol kan have på deres fremtidige liv - og nu er der blevet anbefalet en alder, hvor du bør overveje helt at stoppe.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Aldring får os til at reflektere kritisk over vores livsstilsvalg, især når det kommer til alkoholforbrug.

Hvis du drikker alkohol, bør du være opmærksom på den potentielle forbindelse mellem alkohol og demens. Men hvornår bør du stoppe med at drikke alkohol for at mindske din risiko for demens?

Videnskabelige undersøgelser har vist en klar sammenhæng mellem indtag af alkohol og en øget risiko for kognitiv tilbagegang, Alzheimers og andre former for demens.

Overdreven og langvarigt alkoholforbrug kan føre til inflammation og stress i hjernen, hvilket bidrager til neuronskader og gradvist forringer din kognitive funktion. Det skriver Express.

Alkohol forstyrrer også neurotransmittersystemerne, som er afgørende for læring og hukommelse, og dette øger risikoen for kognitiv tilbagegang yderligere.

Desuden kan overdreven alkoholindtag skade din vaskulære sundhed, hvilket øger risikoen for tilstande som slagtilfælde og vaskulær demens.

Hvornår bør du stoppe med at drikke?

Mens faktorer som genetik, generel sundhed og alkoholtolerance spiller en rolle, anbefaler eksperter fra Usay Compare, at man tager sine alkoholvaner op til genovervejelse omkring 65-årsalderen.

Denne alder markerer et kritisk tidspunkt, hvor alkoholens kumulative virkninger på hjernens sundhed bliver mere tydelige, og risikoen for demens stiger.

Alkoholens påvirkning på hjernen

Indtag af alkohol er forbundet med et fald i hjernens hvide substans, som er ansvarlig for at sende signaler mellem forskellige områder i hjernen. Dette kan føre til forstyrrelser i normal hjernefunktion.

Langvarigt og overdreven alkoholforbrug kan også føre til mangel på B1-vitamin (thiamin) og resultere i Wernicke-Korsakoff-syndrom, som påvirker korttidshukommelsen.

Det er aldrig for tidligt at begynde at tage sig af din hjernes sundhed. Ud over at begrænse dit alkoholindtag bør du omfavne en livsstil, der styrker din kognitive vitalitet. Dette inkluderer:

  • Regelmæssig fysisk motion.

  • En balanceret kost rig på antioxidanter og omega-3-fedtsyrer.

  • Mentalt stimulerende aktiviteter.

  • Dyrkelse af sociale forbindelser.

At vide, hvornår man skal sige farvel til alkohol for hjernens sundhed, er en beslutning, der kræver omtanke. Det er dog ikke en beslutning, man bør tøve med at træffe.

Ved at følge den videnskabelige evidens og foretage proaktive livsstilsændringer kan du forhåbentlig se frem til en skarpere hjerne og en lysere fremtid, hvorfor du naturligvis bør gøre dette.

Det er dog ikke nogen hemmelighed, at det ikke er alle, der har lige nemt ved at give slip på alkohol. Især i et land som Danmark er der mange, der nyder at drikke mindst én genstand om dagen.

Vil du gøre det, der er bedst for din hjerne og dit helbred, så skal du droppe alkoholen. Og der er naturligvis ingen der siger, at du behøver at vente, indtil du er omkring 65 år.