Medie erfarer: Regeringen indfører ny lov, der vil påvirke de gravide og sundhedspersonalet

Nicolai H

4 uger siden

|

16/12/2024
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er du gravid, eller arbejder du i sundhedssektoren, bør du følge med tirsdag.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fødselshjælp i Danmark får et løft, og både førstegangsfødende, flergangsfødende og sundhedspersonalet kan ånde lettet op.

Regeringen har nemlig slået sig sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet om en ny aftale, der skal styrke fødselsområdet markant.

Det erfarer TV 2.

Med en årlig pulje på 68,2 millioner kroner fra 2025 sætter aftalen fokus på at skabe bedre vilkår for både de gravide, de nybagte forældre og personalet på fødeafdelingerne.

Hjemmebesøg til flergangsfødende

Et af de centrale tiltag er et nyt tilbud til flergangsfødende, der udskrives inden for 24 timer efter fødslen. Fremover vil disse familier have ret til hjemmebesøg af kvalificeret sundhedspersonale – oftest en jordemoder – dagen efter udskrivning.

Alternativt kan de benytte ordningen i løbet af de første dage efter fødslen, hvis de ønsker det.

Det er et forsøg på at skabe mere tryghed i en sårbar tid, forklarer aftaleparterne. Samtidig fastholdes den nuværende ret til to dages barselsophold eller hjemmebesøg for førstegangsfødende, som blev introduceret med 2022-aftalen "En god start på livet."

Mere kendthed og kontinuitet

Gravide og fødende med særlige behov kan også se frem til øget støtte. Med et fokus på kendthed og kontinuitet i graviditets- og fødselsforløbene afsættes 19,1 millioner kroner årligt.

Målet er at sikre, at sårbare kvinder møder det samme sundhedspersonale gennem hele forløbet – et skridt mod mere personlig og konsistent pleje.

Forældre- og fødselsforberedelse får også et løft med 16,8 millioner kroner øremærket til undervisning på små hold. Tiltaget, der særligt henvender sig til førstegangsfødende og deres partnere, forventes at starte i midten af 2025.

Bedre arbejdsvilkår for sundhedspersonale

Sundhedspersonalet er heller ikke gået glemt i de mange udregninger.

Med en pulje på 13,7 millioner kroner årligt frem til 2027 – og 12,7 millioner kroner i 2028 – prioriterer aftalen rekruttering, fastholdelse og forbedrede arbejdsvilkår.

Pengene skal bruges lokalt, så fødeafdelingerne kan skræddersy initiativer til deres behov.

Aftalens effekter vil blive evalueret i 2028 for at sikre, at de mange millioner kommer både familier og personale til gode.

Den officielle præsentation af aftalen er sat til tirsdag, hvor politikerne forventes at gå i detaljer om, hvordan de mange millioner skal fordele sig i praksis.