Det giver luft med det samme, og har man en stoppet eller dryppende næse, så er der næsten ikke nogen bedre fornemmelse.
Næsespray kan være en ven i nøden, når efterårssnuen melder sin ankomst. Den vigtige spray får slimhinderne i næsen til at trække sig sammen, så hævelsen lægger sig, hvilket giver fri luftpassage igen.
Men som det tydeligt står på indpakningen, så er det ikke et vidundermiddel, som man må bruge hele tiden, skriver Avisen.dk.
- Det, der sker, når man bruger den i længere tid, er, at du bliver fuldstændig tæt i næsen. Vævet i næsen kommer med en reaktion, når man stopper med at bruge forkølelsesnæsespray, siger overlæge Mads Klokker, klinikchef ved Øre-næse-halskirurgisk- og Audiologisk Klinik på Rigshospitalet.
På indpakningen til næsespray står der tydeligt, at man maksimalt må bruge sprayen i en uge ad gangen. Ellers kan den faktisk have den modsatte effekt:
- Medicinen skal gøre slimhinden lidt tyndere i det. Når man så stopper, bliver slimhinden lidt tykkere i det, og så får man endnu mere tæthed i næsen, og det er jo det, man gerne vil undgå.
- Det, man også kan få som bivirkninger, er næseblødning og tørhed i næsen, forklarer Mads Klokker til Avisen.dk.
Næsesprayen kan være god til at få luft igennem til næsen, men man må kun bruge den i kort tid af gangen. Foto: Polfoto (arkiv)
Bruger man alligevel sprayen, kan man udvikle det, der kaldes næsetæthed, hvor slimhinden konstant er hævet op og irritabel.
Derfor er det vigtigt, at man holder en god lang pause på mellem to til tre uger fra man har brugt sprayen til at man bruger den igen.
Hvis næsen fortsat laver ballade og ikke giver gennemtræk, så findes der en anden og ikke-medicinsk løsning, som man kan få glæde af i stedet.
Man kan nemlig skylle næsen med saltvand, som man enten kan købe på apoteket eller lave selv ved at blande en halv teske fint køkkensalt i afkølet kogt vand. Den skønsomme saltvandsopløsning er så skånsom, at man kan bruge det uden begrænsninger.
- Det kan være rigtigt godt, hvis man har skorper, puds eller pollen i næsen, fordi man får renset næsen på en skånsom måde. Ellers er der en tendens til, at folk piller næse, og det kan give næseblødning. siger øre-næse-halsspecialisten Mads Klokker til Avisen.dk.
Har man langt mere alvorlige problemer med snudeskaftet, såsom allergi eller bihuleproblemer, så kan lægen ordinere en særlig næsespray med binyrebarkhormon.
Men sådan en spray virker først efter flere ugers brug, hvilket de færreste mennesker med en stoppet næse ville få glæde af.
Læger advarer kvinder mod trend: Stop med at rense jeres tissekoner med agurk