Derfor elsker folk at kysse med tungen - selvom det faktisk er lidt ulækkert

Nils Würtzenfeld

374 uger siden

|

16/10/2017
Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er du også glad for at tungekysse? Det er der faktisk en videnskabelig forklaring på.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste mennesker elsker at kysse.

Samtidig er de fleste af os dog ikke særligt glade for fremmede baktusser, og derfor er det også bemærkelsesværdigt, at vi gladelig kysser løs på andre, velvidende at der udveksles massevis af bakterier.

For når vi bytter mundvand med andre – bekendte såvel som fremmede – så er det faktisk ligesom at dele en tandbørste. Noget kun de færreste har lyst til.

Så hvorfor er det, at vi ikke går af vejen for at få overført flere miilioner af ukendte og mulige smitsomme bakterier, så længe det sker i form af et vådt kys?

Svaret skal findes i den menneskelige natur og vores medførte behov for at sanse os vej til den perfekte partner.

- At kysse er ligesom at røre eller lugte. Det er en følelsesmæssig drift, der skal hjælpe os med at identificere den mest kompatible og ’evolutionære fordelagtige’ partner, fortæller Fulvio D'Acquisto, der er professor i immunologi ved Roehampton Universitet, til Independent.

En anden ekspert, Sarah Johns, der forsker i menneskelig reproduktion og evolutionær psykologi ved Universitet i Kent, forklarer, at dét uformelle kys, som mange af os nyder som noget seksuelt eller opstemmende, faktisk har en dybere funktion for os mennesker.

- Mennesket har ikke de stærkeste lugteegenskaber, og kys giver os derfor muligheden for at lugte og smage en person for at undersøge, om vi har forskellige immunresponser, da vi har tendens til at føle os mere tiltrukket af personer med et andet immunrespons, forklarer hun.

At sanse os vej til en rask og modstandsdygtig partner var i tidernes morgen med til at danne par, der sammen havde større sandsynlighed for at producere børn med et stærkt immunforsvar, der kunne overleve sygdomme og infektioner.

Dermed ligger det altså i vores natur at trodse andre menneskers mundbakterier, når det kommer til kys.

Der er dog også andre gode grunde til at lade jeres læber mødes.

Foto: Shutterstock

Så kan du med fordel skrue ekstra meget op for kysseriet, da dette gør, at du slapper mere af i kæberne.

Det mener i hvert fald svenske Candice Forness, der arbejder som ayurvedisk ansigtsspecialist.

Hun forklarer nemlig, at kys helt naturligt får dine kæbemuskler til at løsne op og slappe af, så du undgår spændte og ømme kæber samt de smerter, der ofte følger med.

Sidst men ikke mindst kan masser kys også være med til at sikre, at vi bliver i vores forhold.

Ifølge professor ved Oxford University, Rafael Wlodarski, som har lavet et forsøg med 724 personer, er det vigtigt at kysse for at vedligeholde kærligheden. Vi bruger kysset til at komme i nærkontakt med hinanden og føle kærlighed.

- Når man kysser, frigives hormonerne dopamin og oxytocin i hjernen. Oxytocin kaldes også kærlighedshormonet, netop fordi det skaber en følelse af samhørighed, tillid og kærlighed. Der er ganske enkelt en sammenhæng mellem hyppigheden af kys og tilfredsheden i et parforhold, siger Rafael Wlodarski.

Og nå ja - når du nu alligevel har fået lyst til at kysse efter at have læst denne artikel, så husk lige på de 10 ting du IKKE må gøre, når I kysser.

Læs også: Læger advarer kvinder mod trend: Stop med at rense jeres tissekoner med agurk