- Jeg havde lige sat mig i sofaen og var klar til at tage en tår fredagsøl, da jeg fik alarmen.
Sådan lyder det fra Klaus Hedegaard fra Fredensborg, der blev afbrudt af mobilen, der bimlede højlydt, netop som han havde sat sig til rette med en velfortjent fyraftensbajer.
Men baskeden på mobilen var ikke til at ignorere, og derfor skyndte Klaus Hedegaard afsted, skriver Ritzau.
For beskeden var fra Hjerteløberordningen, der er en ny ordning via en app, der er trådt i kraft mellem TrygFonden og Region Hovedstaden, hvor frivillige kan træde til og reagere hurtigt på hjertestop eller blodpropper, inden en ambulancen kan nå at ankomme til stedet.
- Jeg accepterede selvfølgelig, for det var derfor, jeg havde downloadet den, og tog løbeskoene på, siger Klaus Hedegaard.
Klaus Hedegaard var blevet alarmeret, da han var den tætteste hjerteløber, der kunne træde til, da 57-årige Alf Dissing for nyligt faldt om med en blodprop.
- Vi skulle på ferie på Mallorca og var ved at pakke. Pludselig følte jeg mig underligt træt og lagde mig på sengen for at hvile fem minutter. Så kan jeg ikke huske mere, fortæller Alf Dissing.
Men to minutter efter at Alf Dissings kone havde ringet 112, stod Klaus Hedegaard på adressen og kunne give livreddende hjertemassage.
Få minutter senere kom endnu en mand til stedet, der havde medbragt en hjertestarter.
Hjertestarteren og den hurtige reaktion fortsatte indtil at ambulancefolk ankom til stedet, og Alf Dissing er overbevist om, at det har været afgørende for hans liv.
- Der gik vel næsten et kvarter, før ambulancen kom. Så ville jeg enten være blevet til en grøntsag eller have været stendød. Det er minutter og sekunder, det handler om, siger Alf Dissing, der til hverdag arbejder som selvstændig, til Ritzau.
Knap 5.700 frivillige har tilmeldt sig ordningen. Det er ikke noget krav, at man kan yde førstehjælp.
Siden 1. september har der været 89 alarmer, hvor 209 hjerteløbere er blevet aktiveret.
Læs om flere sygdomme her.