Hvorfor det er risikabelt at spise brød, selvom du fjerner mug: Her er, hvad det virkelig gør ved din krop

Nicolai Busekist

1 minut siden

|

18/07/2024
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mug på dit brød kan være farligere end tidligere antaget. De fleste har haft madvarer, der er gået over deres holdbarhedsdato, men når det kommer til muggent brød, kan man så stadig spise det?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I modsætning til bakterier er mug lavet af celler, der er synlige for det blotte øje, og sporerne giver dem deres farve, hvilket gør det lettere at opdage og derfor undgå. Mange kan være tilbøjelige til blot at fjerne muggen og spise resten, men dette kan være forkert at gøre, advarer eksperter.

Food Safety and Inspection Service fra US Department of Agriculture anbefaler at smide hele brødet ud, hvis der er synligt mug. Det skriver The Sun.

"Nogle typer af mug forårsager allergiske reaktioner og åndedrætsproblemer. Og andre typer af mug, der under de rette betingelser, producerer 'mykotoksiner', som er giftige stoffer, der kan gøre dig syg," lyder det.

De, der er i risiko for at blive syge af muggen mad, inkluderer sårbare som ældre, børn, gravide kvinder og personer med svækket immunsystem, siger eksperterne.

Muggent brød kan have flere forskellige typer svampe på sig, og det er kun toppen af isbjerget. Food Standards Agency (FSA) i Storbritannien advarer om, at muggent brød er en form for porøs mad og kan være kontamineret under overfladen.

"Som en generel regel har en mugkoloni på 1 cm i diameter på overfladen også penetreret 1 cm dybt ind i maden. Økosystemer er afhængige af svampe for at nedbryde organisk materiale - uden dem ville vi svælge i vores eget affald," sagde ekspert Dr. Patrick Hickey til BBC.

Hvad mug kan gøre ved din krop

Da mug ikke er som bakterier, 'har de en tendens til ikke at forårsage pludselig madforgiftning', siger Dr. Hickey. Men det kan stadig gøre en person alvorligt syg på grund af tilstedeværelsen af mykotoksiner.

Mykotoksiner er naturligt forekommende toksiner produceret af visse typer af mug, der findes i mad, forklarer Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

"Mykotoksiner kan forårsage en række negative helbredseffekter og udgør en alvorlig sundhedstrussel for både mennesker og husdyr. Effekterne af nogle fødevarebårne mykotoksiner er akutte med symptomer på alvorlig sygdom, der hurtigt viser sig efter indtagelse," tilføjer WHO.

"Hvis en betydelig mængde giftig mug indtages, kan det forårsage gastrointestinale symptomer og mere alvorlige virkninger, herunder lever- eller nyresvigt og død," advarer Dr. Hickey.

Eksperter har tidligere advaret om, at mug også kan forårsage en række andre sundhedsproblemer. Dette inkluderer krympning af testiklerne på grund af de hormonelle problemer, som mug kan skabe.

Hos kvinder kan lave testosteronniveauer udløse vægtøgning, ifølge farmaceut Abbas Kanani. Leptin, et hormon, der regulerer appetit, kan også blive påvirket af mug.

Ifølge Dr. Susan Tanner, læge og ekspert i mug baseret i USA, udløser det uklare stof kroppens inflammatoriske respons, der blokerer leptinreceptorer i kroppen. Denne ubalance af leptin mindsker stofskiftet og stimulerer sult, hvilket fører til vægtøgning, forklarede hun.

Hvis du har fugt og mug i dit hjem, er du mere tilbøjelig til at få luftvejsinfektioner.

"Nogle mennesker kan være mere følsomme over for disse problemer end andre. De med svækket immunsystem, herunder ældre mennesker, babyer og børn, er mere modtagelige," sagde Thorrun Govind, formand for Royal Pharmaceutical Society's (RPS) English Pharmacy Board.