Forskning i hjernens evne til at rense sig selv under søvn har afsløret en vigtig mekanisme, som kan have vidtrækkende betydning for helbredet.
Danske forskere har undersøgt, hvordan molekylet noradrenalin spiller en central rolle i det glymfatiske system, som sikrer, at giftige affaldsstoffer fjernes fra hjernen under søvn.
Studiet viser desuden, at sovemidler kan forstyrre denne proces.
Det skriver Videnskab.dk
Noradrenalin fungerer som en dirigent, der styrer hjernens vaskemekanisme under den dybe søvn. Professor Maiken Nedergaard beskriver det som at tænde for opvaskemaskinen, før man går i seng.
"Når man vågner op med en ren hjerne, har søvnen været forfriskende," siger hun.
I studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet 'Cell', fandt forskerne, at noradrenalinbølger fremkalder en rytmisk pulsering i blodkarrene, som driver væske gennem hjernen og fjerner affaldsstoffer.
Forsøget er udført på mus, men forskerne vurderer, at resultaterne kan overføres til mennesker.
Professor Axel Kornerup Hansen fra Københavns Universitet forklarer, at mekaniske og almenfysiologiske processer ofte er ensartede hos mus og mennesker.
Søvnforsker Poul Jennum er enig og tilføjer, at det allerede er påvist, at mennesker har samme rengøringssystem i hjernen som mus.
Kan forårsage kroniske sygdom
Studiet har også kastet lys over, hvordan sovemedicin påvirker denne vigtige proces.
Forskerne gav mus sovemidlet Zolpidem og fandt, at noradrenalinbølgerne blev halveret, hvilket reducerede væsketransporten i hjernen med mere end 30 procent.
"Effekten, som sovemedicin har på det glymfatiske flow, er vigtig viden," siger Poul Jennum, der dog understreger, at sovemedicin er nødvendigt for visse patientgrupper, men ikke bør bruges ukritisk.
Resultaterne peger på en mulig sammenhæng mellem forstyrrelser i hjernens rengøringssystem og sygdomme som Alzheimers.
Samtidig åbner studiet for nye perspektiver på kronisk træthedssyndrom, hvor hjernen måske ikke bliver tilstrækkeligt renset under søvn.
Natalie Hauglund, hovedforfatter på studiet, håber, at den nye viden kan føre til udvikling af bedre sovemidler og forbedret behandling af søvnrelaterede lidelser.