En diætist har afsløret, hvordan almindelige fødevarer spiller en 'rolle' i at fremme to sundhedsproblemer, der kan 'bidrage' til tilstande, der øger vores risiko for demens.
Kathleen Garcia-Benson, diætist fra Top Nutrition Coaching, har skitseret de typer mad, folk bør undgå, hvis de vil beskytte deres hjerne og forebygge demens. Det skriver Express.
Hun advarede mod at være særligt forsigtig med fødevarer, der indeholder disse tre elementer: tilsat sukker, raffinerede kulhydrater og skadelige fedtstoffer.
Især tilsat sukker, forklarede hun, kan føre til 'hurtige stigninger' i blodsukkeret og bidrage til tilstande, der øger risikoen for kognitiv tilbagegang.
"For at beskytte hjernens sundhed er det vigtigt at prioritere balancerede blodsukkerniveauer og næringsrige fødevarer, der gavner hele kroppe," sagde hun.
"Dette betyder at fokusere på måltider med fiberrige kulhydrater, proteiner og sunde fedtstoffer, mens man samtidig reducerer store mængder tilsat sukker, raffinerede kulhydrater og skadelige fedtstoffer."
"Tilsat sukker nedbrydes hurtigt i fordøjelsessystemet, hvilket fører til hurtige stigninger i blodsukkerniveauerne."
"Mens dette kan være nyttigt i visse situationer, som når en atlet træner, kan hyppigt forbrug i hvile føre til insulinresistens og øget inflammation, hvilket øger risikoen for kognitiv tilbagegang."
Selvom tilsat sukker ikke er den 'eneste faktor' i forhold til demens, kan dets 'rolle' i at fremme insulinresistens og inflammation 'bidrage til tilstande', der øger risikoen for kognitiv tilbagegang og demens.
Nogle mennesker indtager 'masser' af tilsat sukker uden at udvikle demens, men at begrænse disse sukkerarter og opretholde en balanceret, næringsrig kost kan understøtte hjernens sundhed og reducere risikoen, siger Kathleen.
Hun understregede vigtigheden af at overveje, hvad der erstatter. Hvis det erstatter fødevarer, der hjælper med at reducere risikoen og fremme sundhed, bliver det mere problematisk, end hvis ens kost primært består af næringsrige fødevarer med noget tilsat sukker.
"Fødevarer med lavt næringsindhold kan nydes en gang imellem med glæde, men problemet opstår, når de begynder at forårsage mere skade end gavn for, hvordan vores kroppe fungerer," sagde hun.
"Målet er at lytte til og forstå din krops unikke signaler og behov, samt fremme et sundt forhold til mad, der understøtter den generelle trivsel, inklusive hjernens sundhed."
"At spise for fysisk, mental, social og følelsesmæssig velvære indebærer en balance, der ikke kræver alt-eller-intet-diæter."
National Health Service har advaret om, at en kost med lavt fiberindhold og højt indhold af mættet fedt, salt og sukker kan øge en persons risiko for forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, fedme og type 2-diabetes.
Det lyder også, at fedme og type 2-diabetes kan øge risikoen for Alzheimers og vaskulær demens. Dog fremhævede de også, at vedtagelsen af en sund livsstil kunne hjælpe med at sænke chancerne for at udvikle demens.