Udover de åbenlyse fordele så som, at roden er billig føde – og i øvrigt sæson-aktuel, så er der flere helbredsmæssige fordele ved at spise masser af rødbeder.
Uanset, om du foretrækker grøntsagen i en friskpresset juice, en kage eller som tilbehør til din aftensmad, er den et hit at følgende, simple årsager:
1) Den sænker dit høje blodtryk
Den farverige grøntsag kan sænke dit blodtryk, men øge blodgennemstrømningen ifølge Medical News Today.
rø2) Den ligger godt i maven
Rødbeder er proppet med fibre, der giver en bedre fordøjelse og mæthedsfølelse.
3) Den gør dig stærk og hurtig
Flere topatleter sværger til rødbedesaft som en “hemmelig eliksir”, de mener, forbedrer deres præstationer, fordi nitraten i roden er med til at ilte musklerne bedre. Det understøttes i øvrigt af flere, tidligere studier.
4) Den er miljørigtig
Går du op i at spise lokalt eller bæredygtigt, er rødbeden en oplagt spise. Roden gror let; også i køligere egne her nordpå, og den kræver hverken store mængder af pesticider, en lang transport eller enorme mængder energi for at trives, dyrkes og i sidtste ende haven på dit middagsbord.
5) Den modvirker demens
Forskere ved Wake Forest Universitet har tidligere vist, at rødbeden er et godt middel til at sænke udviklingen af demens, fordi rodens høje nitrat-indhold øger blodcirkulationen i og iltningen af hjernen.
6) Den er spækket med vitaminer
Jern, Vitamin A, B6 og C samt folsyre (som kvinder især tager ekstra tilskud af, hvis de ønsker at blive gravide eller netop er blevet det, da det modvirker misdannelser hos fosteret) er blot nogle af de vitaminer, rødbeder er spækket med.
Husk, at rodfrugten kan farve dit tis blodrødt – men at det altså ikke er farligt.