At drikke tre til fire kopper kaffe om dagen var forbundet med en 41 % lavere risiko for at udvikle visse typer af sygdommen. Te ser også ud til at have en positiv effekt på kræftrisikoen ifølge en analyse udført af forskere ved University of Utah School of Medicine og Huntsman Cancer Institute.
Kræft kan udvikle sig i mere end 30 områder i hoved og hals, herunder mund og læber, hals, stemmebånd, næse, bihuler og spytkirtler.
"Selvom der har været tidligere forskning om kaffe- og teforbrug og en reduceret risiko for kræft, fremhævede denne undersøgelse deres varierende effekter på forskellige undertyper af hoved- og halskræft, herunder observationen af, at selv koffeinfri kaffe havde en vis positiv indflydelse," sagde undersøgelsens seniorforfatter, Dr. Yuan-Chin Amy Lee, ifølge The Sun.
"Kaffe- og tevaner er ret komplekse, og disse resultater understøtter behovet for mere data og yderligere studier om den indvirkning, kaffe og te kan have på at reducere kræftrisikoen."
Forskerne analyserede 14 studier om kaffe- og teforbrug, som tilsammen gav information om 9.548 patienter med hoved- og halskræft og 15.783 mennesker uden sygdommen. Deltagerne udfyldte spørgeskemaer om, hvor mange kopper koffeinholdig og koffeinfri kaffe og te de drak hver dag eller uge.
Sammenlignet med ikke-kaffedrikkere havde personer, der drak mere end fire kopper koffeinholdig kaffe dagligt, en 17 % lavere chance for at få hoved- og halskræft generelt, fandt undersøgelsen frem til. Den store undersøgelse er blevet offentliggjort i tidsskriftet CANCER.
De havde også 30 % lavere sandsynlighed for at få kræft i mundhulen - også kendt som mundkræft - og 22 % lavere sandsynlighed for at få halskræft. At drikke tre til fire kopper kaffe var forbundet med en 41 % lavere risiko for at få hypofarynxcancer - en sjælden type kræft, der udvikler sig i bunden af halsen.
Rygning, regelmæssigt at drikke store mængder alkohol og en usund kost antages at øge risikoen for at udvikle denne type kræft.
Dog var det kun koffeinfri kaffe, der var forbundet med en reduceret risiko for én type hoved- og halskræft. Koffeinfri kaffedrikkere havde en 25 % lavere risiko for at udvikle kræft i mund eller tunge. Hvad angår te, ser det ud til at reducere risikoen for hypofarynxcancer med 29 %.
Resultaterne tyder også på, at det at drikke én kop om dagen eller mindre var forbundet med 9 % lavere sandsynlighed for hoved- og halskræft generelt sammenlignet med ikke at drikke det overhovedet.
De bemærkede, at deres undersøgelse havde begrænsninger, herunder at selvrapportering af te- og kaffedrikning kan være upålideligt. Den specifikke type te eller kaffe blev heller ikke taget i betragtning, lyder det.
"Den overordnede konklusion er, at indtagelsen af disse drikkevarer er forbundet med en let lavere risiko for hoved- og halskræft," sagde professor Tom Sanders, emeritusprofessor i ernæring og diætetik ved King's College London, som ikke var involveret i undersøgelsen, ifølge The Sun.
"En vigtig begrænsning er, at denne gennemgang er baseret på observationsstudier og ikke randomiserede kontrollerede forsøg. Så vi kan ikke sige ud fra denne undersøgelse, at det at drikke disse drikkevarer vil reducere risikoen for disse kræftformer."
"I observationsstudier er det meget svært helt at eliminere forstyrrende faktorer, for eksempel tobak og alkohol, fra de statistiske analyser."
"Derfor kan folk, der drikker meget kaffe og te, være mere tilbøjelige til at undgå andre skadelige vaner som at drikke alkohol og bruge tobak og dermed være i lavere risiko for disse kræftformer af andre årsager."