En ny udfordring har meldt sig inden for folkesundheden i Danmark, hvor en resistent hudsvamp spreder sig internt blandt befolkningen.
Svampen, der oprindeligt blev bragt hertil via rejser til Asien, er nu begyndt at smitte fra person til person inden for landets grænser. Det bekymrer eksperter, som understreger vigtigheden af tidlig opsporing og behandling for at begrænse spredningen.
Det skriver DR
Ifølge Ditte Marie Saunte, overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og formand for Europæiske Hudlægers Svampeudvalg, er den resistente hudsvamp, der tilhører slægten 'Trichophyton mentagrophytes genotype 8', en udfordring, fordi den ikke kan behandles med de mest anvendte svampemidler.
”Det er vigtigt, at vi behandler patienterne hurtigt for at forebygge smitte. Nogle patienter vågner om natten på grund af kløe, så det påvirker deres livskvalitet. Og så er det socialt hæmmende,” siger hun.
Svampen blev første gang identificeret i Danmark i 2018, men udviklingen har taget en ny drejning med interne smitteveje.
Det har ført til, at sundhedsmyndighederne nu screener hele husstande, hvor et smittetilfælde opdages, for at bryde smittekæderne.
Saunte understreger dog, at situationen i Danmark stadig er langt fra de epidemilignende tilstande, man ser i dele af Asien.
Den resistente hudsvamp forårsager ringorm og kan sprede sig hurtigt til store dele af kroppen, men udgør ifølge overlægen ikke en livsfare. Alligevel kan det udbredte udslæt og svære behandlingsforløb have betydelig indflydelse på patienternes hverdag.
Almindelige svampecremer, som ofte kan købes i håndkøb, er virkningsløse mod denne type svamp. I stedet kræves en stærkere tabletbehandling, der kun kan gives under lægeligt tilsyn, da medicinen kan have bivirkninger som påvirkning af blod- og levertal.
”Det er vigtigt, at man kontakter en læge, hvis man får noget udslæt, der ikke responderer på almindelig behandling eller spreder sig meget hurtigt,” lyder opfordringen fra Saunte.
Indsatsen for at begrænse smitten fortsætter, men med danskernes stigende rejseaktivitet og den interne spredning i landet er kampen mod svampen langt fra ovre.