Regeringen vil indføre flere initiativer: Disse danskere har god grund til at juble

Nicolai H

15 uger siden

|

10/08/2024
Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Snart bliver det nemmere for en stor gruppe danske familier, hvis det er op til regering.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Familier i Danmark er forskellige, og mange LGBT+ personer stifter i dag familie. Eksempelvis har hver tredje lesbisk, bøsse og biseksuel børn. Lovgivningen skal derfor også anerkende og muliggøre, at der er mange måder at danne og være familie på.

Der er i de seneste år taget forskellige initiativer for at give LGBT+ personer flere muligheder for at danne familie. Regeringen vil nu styrke mulighederne for de LGBT+ familier, hvor der er tre eller fire forældre. 

”Rigtig mange mennesker drømmer om at danne familie og få børn. Det er uanset, om man er LGBT+ person eller ej. Derfor er det også vigtigt for regeringen at styrke LGBT+ personers mulighed for at danne familie. Ligesom vi gerne vil give de forældre, der er lige så meget forældre for deres børn som de retlige forældre, flere muligheder for at tage del i forældreskabet. Jeg er derfor glad for at kunne præsentere otte initiativer, som bidrager til, at LGBT+ familier med tre eller fire forældre møder færre forhindringer på deres vej og i højere grad føler sig anerkendt,” siger ligestillingsminister Marie Bjerre, i en pressemeddelelse.  

Regeringen foreslår bl.a. at lette processen for fertilitetsbehandling, så et lesbisk par og fx en homoseksuel mand kan få hjælp til at stifte familie, uden at manden behandles som sæddonor. Derudover foreslår regeringen at gøre det muligt for en social forælder at give arv og gaver til et barn uden en forhøjet beskatning. Der er også fokus på at styrke viden til sundhedspersonalet om LGBT+ familiedannelse og på at styrke rådgivningen til LGBT+ familierne.

”Børn i Danmark vokser op i forskellige familier. Derfor skal vores lovgivning passe til familierne – ikke omvendt. Vores opgave som politikere er ikke at bestemme, hvordan en familie må se ud – men at varetage børnenes tarv i de familier, der bor rundt om i landet. Det må ikke være sådan, at børnene kommer i klemme i rigide regler, hvis en forældre eksempelvis dør. Med det nye udspil gør vi vilkårene for regnbuefamilier bedre. Men det er også vigtigt, at vi fortsætter med at lytte til både børn og forældre i familierne, så samfundet passer til dem,” siger Trine Bramsen, Socialdemokratiet.

”Vi kan godt være stolte af, at Danmark er et af verdens bedste lande at være LGBT+ person i. Det er afgørende, at LGBT+ personer har friheden til at leve det liv de ønsker, ligesom resten af befolkningen. Der er mange steder i verden herunder også nogle lande i EU sågar, hvor dette ikke er muligt. Der skal være frihed som ikke mindst også gælder i forhold til familieliv. Derfor er jeg rigtig glad for, at regeringen vil sikre LGBT+ personer bedre mulighed for at stifte den form for familie, som de ønsker, ved blandt andet at fjerne bureaukratiske benspænd og give flere muligheder for sociale forældre,” siger Kim Valentin, Venstre.

"Forestil dig at stå med et brændende ønske om at stifte familie fyldt med kærlighed og omsorg, men blive mødt af et system, der afviser dig, blot fordi din familie ikke passer ind i en bestemt kasse. I dag står mange LGBT+ familier netop i denne situation. Sådan skal det ikke være. Danmark er og skal være et samfund, der hylder mangfoldighed og lige rettigheder. Derfor er det så afgørende at gøre op med de regler, som begrænser LGBT+- familier. Moderaterne er stolte over, at vi med dette regeringsudspil kan bidrage til, at alle forældre – uanset køn eller relation – får lov til at bidrage til deres barns liv fra starten af. At lette processen for fertilitetsbehandling er et vigtigt skridt mod et mere inkluderende og ligestillet samfund,” siger Rosa Eriksen, Moderaterne. 

Initiativerne er blevet til på baggrund af et tværministerielt arbejde, der er igangsat som led i LGBT+ handlingsplanen for 2022-2025. De supplerer eksisterende initiativer fra regeringen i forhold til LGBT+ familiedannelse, bl.a. mulighed for partnerægsdonation uden sundhedsfaglig begrundelse, indførelse af medfaderskab og forberede muligheder for anerkendelse af forældreskab til børn, der er kommet til verden på baggrund af surrogataftaler.

Regeringen vil søge opbakning til finansiering af nogle af initiativerne blandt Folketingets partier i forbindelse med efterårets forhandlinger om udmøntningen til reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2025-2028.