Massiv ekstraregning til skatteyderne: “Det virker ulogisk”

Nicolai H

34 uger siden

|

28/05/2024
Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danskerne skal snart deles om en regning på over en halv milliard kroner.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ingen kvaler - skatteyderne betaler.

Købet af en stor, centralt placeret bygning i København til over en halv milliard kroner har udløst debat om statens brug af midler.

Bygningen, som skal huse flere statslige ansatte, kræver en istandsættelse, der har sat skatteyderne tilbage med yderligere 43 millioner kroner.

Trods bygningens forholdsvis nye tilstand og allerede eksisterende brug som kontorplads, er den økonomiske ramme for istandsættelsen blevet kritiseret.

Transportministeriet har anmodet Folketinget om tilladelse til købet og beskriver, at der kun er behov for 'en mindre istandsættelse'. Alligevel undrer Danmarksdemokraternes finansordfører,

Dennis Flydtkjær, sig over den høje pris:

"Jeg er ikke ekspert, men det virker ulogisk, at regeringen siger, at bygningen kun kræver minimal istandsættelse, men samtidig, at det koster 43 millioner kroner. For det beløb kan det ikke være mindre istandsættelser," udtaler han til Ekstra Bladet.

Ministeren for Transport, Thomas Danielsen (V), har afvist at kommentere sagen og henviser til, at købet skal ses som en administrativ beslutning frem for en politisk. Flydtkjær har dog stillet spørgsmål til de høje istandsættelsesomkostninger via Finansudvalget.

Ministeriets svar lyder, at istandsættelsen primært omfatter tekniske udbedringer som udskiftning af tag og ventilationsanlæg samt overfladebehandling med maling for at gøre ejendommen klar til indflytning.

Den nyindkøbte ejendom, beliggende ved havnen og tæt på Christiansborg, skal huse to styrelser med næsten 700 ansatte. Flere statsansatte forventes at flytte ind for at fylde de 14.500 kvadratmeter kontorplads. Købet har skabt opsigt, da regeringen har meldt ud, at der skal være færre statslige ansatte, og at de eksisterende stillinger skal flyttes ud af hovedstaden.

Kritikere som Flydtkjær og Dansk Folkeparti stemte imod købet og argumenterede, at staten burde have undersøgt billigere alternativer uden for hovedstaden.

"Man kan bygge mange kvadratmeter andre steder i landet for de penge. At de så samtidig ikke engang har undersøgt, om der er egnede og billigere bygninger uden for hovedstaden, gør det jo helt skørt," siger Flydtkjær.

Børne- og Undervisningsministeriet ønskede, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet samt Styrelsen for It og Læring skulle forblive i hovedstaden, hvilket begrunder den manglende undersøgelse af alternative lokationer. Ministeriet har oplyst, at medmindre der træffes en politisk beslutning om andet, følger Bygningsstyrelsen de anvisninger, de får.