- I Danmark er det en udbredt grundopfattelse, at ulighed er noget møg, som vi skal forsøge at bekæmpe. Og ja, ulighed kan være skidt, men uanset hvor kontroversielt det end måtte lyde, findes der også god ulighed.
- Ulighed, der er opstået som et resultat af en retfærdig proces, og hvor ingen får det ringere, er der ikke noget i vejen med.
Sådan skriver Liberal Alliancens Joachim B. Olsen i et debatindlæg i Politiken i dag.
For at forklare sin pointe om, hvorfor ulighed også kan være helt fint, kommer han med et eksempel på to personer i det danske samfund:
- Forestil dig for eksempel to jævnaldrende voksne personer, der ud fra sammenlignelige forudsætninger træffer nogle vidt forskellige valg i livet. Derfor ender den ene med et direktørjob, hvor den gennemsnitlige arbejdstid er 60 timer om ugen, mens den anden arbejder på deltid og til gengæld bruger en masse tid på at dyrke sin køkkenhave.
- Den ene, personen med direktørjobbet, har sandsynligvis råd til et større hus og en større bil, men den anden, personen med køkkenhaven, er ikke mindre lykkelig af den grund. Den slags ulighed er helt o.k.
Vækst er det største problem
Han forklarer, at det ikke gør noget, at danskere i toppen får flere penge mellem hænderne, så længe dem i bunden samtidig bliver løftet.
Joachim B. Olsen slutter debatindlægget af med at skrive, at det er 'absurd' at italesætte ulighed som noget farligt og en stor udfordring for det danske samfund.
- Det, der virkelig ser faretruende ud, er vækstkrisen - ikke uligheden. Uden vækst er der ikke råd til den bedste behandling i sundhedsvæsenet, et stærkt uddannelsessystem, en værdig ældrepleje og så videre.
- Det er på tide, at vi tager ordentligt fat og får gjort noget ved vækstproblemet. Også selv om uligheden skulle stige en lille smule.
Hvad synes du om Joachim B. Olsens pointer her? Deltag i debatten på Facebook.