En potentiel arrestordre fra Den Internationale Straffedomstol (ICC) på Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kan skabe en diplomatisk krise for Danmark.
Mette Frederiksen og hendes regering står overfor en svær beslutning: Skal de følge ICC's ordre og anholde Netanyahu hvis han lander i Københavns Lufthavn, eller nægte at arrestere en allieret leder?
Jotam Confino, B.T.'s mellemøstkorrespondent, beskriver situationen som uden fortilfælde, at ledere fra et demokratisk land bliver "sat i bås med verdens største dødskult".
Chefanklageren i ICC, Karim Khan, anmodede tirsdag om arrestordre på både Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant, samt tre ledende medlemmer af Hamas. Hvis ICC godkender anmodningen, vil det presse Danmarks relation til Israel og ICC til det yderste.
"Danmark skal træffe en beslutning om, hvorvidt vi vil indordne os arrestordren eller trække os ud af ICC. Der er jo ikke tale om en eller anden kriminel fra Albanien, men om en premierminister," forklarer Confino.
Han mener, at Mette Frederiksen sandsynligvis ikke vil lade Københavns Politi anholde Netanyahu uden forudgående dialog mellem de to ledere.
Flere lande, herunder Storbritannien, Tyskland og Tjekkiet, har allerede udtrykt kritik overfor en mulig arrestordre. Kritikken kunne tvinge dem til at tage stilling til, om de vil følge ICC's ordre.
Netanyahu kan bruge situationen til sin fordel.
"Hvis et land siger, at de ikke vil følge rettens ord, kan Netanyahu lave en gimmick, hvor han møder op i London eller København, fordi han har fået lovning på, at han ikke bliver anholdt, og at landet ikke vil indordne sig ICC," vurderer Confino.
Danmark står over for en udfordrende diplomatisk balancegang. Valget mellem at følge internationale retsordrer og bevare gode relationer til en vigtig allieret som Israel vil kræve nøje overvejelse og strategisk tænkning fra den danske regering.
Det hele er nu op til Mette Frederiksen, og hendes næste beslutning.